Buitenland

Bonusquote – Ruud Koopmans: 45 procent Turks/Marokkaanse moslims in Nederland ‘fundamentalistisch’

04-01-2017 08:20

Professor Ruud Koopmans, Nederlands migratiesocioloog te Berlijn, sprak met Wierd Duk van het AD over de houding van Europa tegenover de islam, en over de houding van moslims tegenover Europa. Hij ziet scherpe tegenstellingen tussen de Europese waarden en de denkbeelden van moslims:

“Van de moslims van Turkse en Marokkaanse komaf in Nederland moet 45 procent als ‘fundamentalistisch’ worden beschouwd. Zij tolereren maar één interpretatie van de Koran en stellen die boven de Nederlandse wet. Bij deze groepen is er sprake van sterke segregratie: hun hele leven is ingericht op omgang met gelijkgezinden.”

En ook de Europeanen liggen onderling niet bepaald op één lijn. Koopmans, die zichzelf sociaaldemocraat noemt en zich niet identitficeert met bijvoorbeeld Alternative für Deutschland of de PVV, kreeg meteen het verwijt een racist te zijn:

Linkse kranten als de Taz en Neues Deutschland noemden mij zonder wederhoor ‘die racistische professor’. Uiteindelijk moest ik mij voor een volle zaal studenten verantwoorden. Ik dacht hen met onderzoeksresultaten te kunnen overtuigen. Maar alles wat ik zei stuitte op hoongelach, terwijl mijn tegenstanders luid applaus kregen voor beweringen zonder enige feitelijke onderbouwing. Het was een soort showproces, waar notabene ook enkele collega’s vrolijk aan meededen.

De vluchtelingenstroom en de onmogelijkheid om mensen na een afgewezen asielaanvraag uit te zetten, is reden tot zorg:

Het is een gevolg van verkeerde politieke beslissingen als hier zoveel kwaadwillenden kunnen rondlopen, die niet uitgezet kunnen worden. Dat zijn misstanden die doden kunnen kosten. Het is ook niet rechtsstatelijk om iedereen maar binnen te laten en daarmee gewetenloze mensensmokkelaars in de kaart te spelen. Hoe kan dat een ‘Europese waarde’ zijn?

Het hele interview met Koopmans leest u HIER bij het AD.

U leest meer van/over Ruud Koopmans HIER.