Media & TV

NOS (van het grotemensen-journaal) woest op Jeugdjournaal-kijkende hoaxscholieren van LAKS

18-01-2017 11:42

 

Artikel onder plaatje.

Screen Shot 2017-01-18 at 11.32.20

 

De NOS is boos op de scholieren van het Landelijk Actiecomité Scholieren (LAKS), een soort van scholierenvakbond die vooral bekend is vanwege de jaarlijkse klaagzang over te moeilijke eindexamens. De scholieren van LAKS hadden maandag aangekondigd mee te willen doen aan de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen met een blanco lijst waarop tenminste tien scholieren zouden komen te staan. Maar woensdag bleek het om een hoax te gaan: ‘Een stunt om aandacht te trekken voor de problemen in het onderwijs’, aldus LAKS-voorzitter Sven Annen. (Voor de duidelijkheid: het LAKS gaat dus NIET de politiek in.)

De NOS is niet bepaald te spreken over deze hoax. Het organiseren van een professionele persconferentie om aldaar glashard te gaan staan liegen tegenover landelijke journalisten is meer dan ‘een stunt’, het is gewoon glashard liegen.

In een reactie laat de NOS-hoofdredactie dan ook weten dat ‘het opzettelijk verspreiden van nepnieuws buitengewoon schadelijk is’ en het de relatie tussen de NOS en het LAKS schaadt.

Wij van TPO vinden dat de NOS daar wel een puntje heeft: een hoax die is te controleren door journalisten maar waar journalisten alsnog intrappen kan leuk en nuttig zijn voor het bereiken van een bepaald effect. Maar als professionele scholierenorganisatie een serieuze persconferentie beleggen en daar op alle journalistieke vragen een leugen geven als antwoord schiet zijn doel wel voorbij. Als journalisten de uitingen van professionele organisaties of mededelingen via officiële persconferenties niet meer kunnen vertrouwen wordt het confereren van pers een wel heel lastige aangelegenheid.

Als het aan ons lag zouden we het LAKS alle scholieren een levenslang Jeugdjournaalkijkverbod geven. Op z’n minst.

Nu maar hopen dat die Sven Annen (foto) nooit de journalistiek in gaat want dan heeft hij een levenslang geloofwaardigheidsprobleem van Perdiep Ramesar-achtige proporties.