Opinie

Bonusquote: ‘Overheid moet oog hebben voor goede delen shariarecht’

03-04-2017 12:39

 

“De Nederlandse overheid laat moslims in de kou staan door geen rekening te houden met het islamitisch shariarecht.

Het islamitisch recht staat de laatste jaren in een negatief daglicht. Politici roepen: ‘Geen sharia in Nederland.’ In werkelijkheid zijn lang niet alle regels en praktijken uit het islamitisch familierecht verwerpelijk. Voor onderdelen die passen binnen onze rechtsstaat zou de wetgever meer ruimte kunnen bieden als hiermee problemen worden opgelost.

De regel in Nederland is dat je eerst een burgerlijk huwelijk sluit en daarna een religieus huwelijk; geestelijken die zich daar niet aan houden zijn strafbaar bezig. In sommige andere landen gaat men daar soepeler mee om. In Engeland kunnen afspraken worden gemaakt met imams en moskeeorganisaties over te sluiten huwelijken. De ceremonie kan dan religieus zijn. Daarna geeft de imam aan de ambtenaar door wie er getrouwd is, en die maakt het huwelijk definitief. De vraag is of daar nu zoveel tegen is.”

 

Aan het woord in shariacourant NRC Handelsblad een bijzonder hoogleraar islamitisch familierecht verbonden aan de Universiteit Maastricht die Susan Rutten heet. Volgens prof. Rutten moeten we in de seculiere rechtstaat Nederland soepeler omgaan met de sharia, zoals bijvoorbeeld de islamitische regels omtrent bruidsschatten en het huwelijksrecht. Want wat kan er nu tegen zijn om gewoon de islamisering door te laten sijpelen in de Nederlandse seculiere rechtstaat?

Voor een antwoord op die vraag raden wij trouwens een leuk boekje aan van dr. Machteld Zee. Het heet Heilige Identiteiten en gaat uitgebreid in op de sharia die in Groot-Britannië al lang verweven is met de seculiere rechtstaat, mede met dank aan Britse versies van Susan Rutten. Boekspoiler: sharia de ruimte geven in een seculiere rechtstaat blijkt dus geen goed idee. Verrassend he?

 

Foto: kameraden van Susan Rutten die in een land wonen waar de sharia steeds meer ruimte kreeg in de seculiere rechtstaat wachten op hun bruidsschat, mits ze niet dankzij diezelfde sharia eerst worden gestenigd.