Binnenland

Van ontucht verdachte OM-plaatsvervangend hoofdofficier is Vincent Leenders

20-04-2017 22:19

Het geschorste OM-lid is plaatsvervangend hoofdofficier van het functioneel parket Vincent Leenders. Dat meldt NRC donderdag. De man is sinds woensdag geschorst omdat hij verdacht wordt van het plegen van ontucht met een minderjarige. De man zit inmiddels in de cel.

Het OM maakte donderdagmiddag bekend dat tegen een “hoge leidinggevende: aanklager een onderzoek wegens pedofilieverdenking loopt, maar maakte geen identiteit bekend. Vincent Leenders is sinds 2013 landelijk coördinerend fraude-officier van justitie en werd vorig jaar benoemd tot plaatsvervangend hoofdofficier.

In 2015 pleitte Leenders nog voor ‘het inperken van het beroepsgeheim van advocaten en notarissen’.

NRC schrijft:

“De verdenking tegen de hooggeplaatste magistraat komt op een ongelukkig moment voor het OM. In 2014 gaf het gerechtshof in Arnhem het OM het bevel „met voortvarendheid” een onderzoek te beginnen naar verdenkingen dat de jarenlang hoogste ambtenaar van het ministerie van justitie, Joris Demmink, zich zou hebben schuldig gemaakt aan het verkrachten van twee minderjarige jongens in Turkije. Het OM weigerde zo’n onderzoek omdat ze geen begin van bewijs zagen. Inmiddels is het onderzoek naar Demmink afgerond en buigt het Gerechtshof zich op 30 juni over een verzoek van het OM de strafzaak tegen Demmink te seponeren.”

Bron: http://fraudefilmfestival.nl/over-het-festival/anti-fraude-award/expert-comite