ThePostOnline

Jordan Peterson’s moeizame gevecht tegen het postmodernisme

17-05-2017 20:19

De ‘Joe Rogan podcast’ met Canadese professor en klinisch psycholoog Jordan Peterson is wereldwijd inmiddels al miljoenen keren beluisterd en bekeken, het is in zijn geheel de moeite waard, maar in dit fragment gaat het over de bron van postmodernisme, het raamwerk, de constructie – en hoe het zich nu als een autoritaire beweging een weg vol destructie baant door universiteiten en de maatschappij als geheel.

Mensen spelen alleen maar machtspelletjes, zeggen de postmodernisten. Ze zijn daarom niet geïnteresseerd in dialoog of logica. Het hele idee om dialoog te vernietigen is zelfs onderdeel van hun spel. Een ander het woord niet geven (schreeuwen, huilen of toeteren) of doen alsof ze luisteren is voor postmodernisten winst in dat spel. ‘Het is een aanval op de metafysische wereld en de Verlichting’, zegt Peterson. Zelfs het hele idee van het individu, moet van postmodernisten weg. ‘Het is haat tegen competentie, tegen helder intellect’.

Ter illustratie, Peterson gaat in het filmpje daaronder in gesprek met transgender-SJW’ers die hem vragen “wat de nazi’s kwamen doen” bij een spontane bijeenkomst die dag, en “of hij een nazi is”. Daarna ontvouwt zich een moeizaam gesprek dat hij uiteindelijk moet beëindigen, wegens te vermoeiend.

“You are so full of retoric, it’s almost impossible to listen to you.”