Achtergrond

Het speciale onderwijs in De Glind gemeente Barneveld van Romy en haar waarschijnlijke moordenaar

07-06-2017 14:30

De school (zie foto) waar de door een zedenmisdrijf omgekomen 14-jarige Romy Nieuwenburg uit Hoevelaken en haar toekomstige eveneens 14-jarige (hoogstwaarschijnlijke) misbruiker en moordenaar uit Lunteren elkaar leerden kennen is de J. H. Donnerschool in het gehucht De Glind, onderdeel van de gemeente Barneveld.

De Donnerschool biedt speciaal onderwijs aan leerlingen tussen de 4 en 18 jaar oud met, vaak, sociale en emotionele problemen. Niet zelden wonen de kinderen niet meer thuis maar in een gastgezin of woongroep. De Donnerschool biedt zowel speciaal onderwijs voor basisscholieren als voortgezet speciaal onderwijs op de niveaus vmbo -basis, -kader en -gemengd.

Op de J. H. Donnerschool krijgen de leerlingen zoveel mogelijk op het individu gericht les in kleine klassen en zijn de docenten gespecialiseerd in het omgaan met kinderen die veel sociale problemen kennen.

Volgens de website van de Donnerschool locatie De Glind gaat het onder andere om:

 

“Leerlingen die verschillende ontwikkelingsstoornissen kunnen hebben. PDD-NOS, ADHD, enz. zijn hiervan voorbeelden. De leerlingen zijn over het algemeen vastgelopen in hun schoolse en sociale ontwikkeling. Hierdoor kan een situatie ontstaan die, door verschillende redenen, voor de leerling, maar ook voor de ouders, gespannen en stressvol is.”

 

In de schoolgids van de Donnerschool staat dat de leerlingen in het onderwijs kunnen zijn vastgelopen door:

 

“- Sociaal isolement van de leerling, moeite in de omgang met sociale relaties
– Gedragsproblemen, sociaal- emotionele uitbarstingen
– Chaotische werkwijze en over beweeglijkheid (hyperactief), concentratiestoornissen
– Gefragmenteerd tot zich nemen van leerstof, beperking in prikkelverwerking
– Niet accepteren van gezag
– Motivatieproblemen, zich niet begrepen voelen”

 

De Glind

Het gehucht De Glind (ruim 600 inwoners), waar de Donnerschool is gevestigd, staat ook wel bekend als ‘jeugddorp’. In bijna de helft van alle huizen worden uit huis geplaatste kinderen met sociale en emotionele (gedrags)problemen opgevangen in een gastgezin. Verder wonen er veel zorgverleners in het dorp.

De Glind, en de gemeente Barneveld, zijn onderdeel van de Nederlandse bible belt op de Veluwe. Veel inwoners zijn van bevindelijk gereformeerde huize. De SGP is de grootste partij in de gemeente Barneveld en vormt samen met CDA en ChristenUnie het college van B & W. Enige overige partij in de Barneveldse gemeenteraad is de VVD.

Burgemeester van Barneveld is Asja van Dijk (CDA).

De Uitdaging

In 1990 werd De Glind landelijk bekend door het veelbekeken AVRO-televisieprogramma De Uitdaging. Hierin zorgde presentatrice en zangeres Angela Groothuizen voor de aanleg van een zogeheten ‘schateiland’ (niet te verwarren met het schateiland in het eveneens bij de gemeente Barneveld behorende Voorthuizen) waarop kinderen in De Glind kunnen spelen.