Buitenland

‘Bewoners riepen om hulp’ bij megabrand in Londense flat, zeker al 30 gewonden

14-06-2017 08:14

Bij een megabrand die afgelopen nacht uitbrak in een flatgebouw in Londen zijn zeker dertig gewonden gevallen. Er zijn 120 appartementen en ook een aantal ondernemingen in gevestigd. Volgens omwonenden zitten er een sportclub en een kinderopvang in het gebouw.

Medische hulpverleners hebben vandaag  bekendgemaakt dat ze dertig gewonden naar vijf ziekenhuizen hebben vervoerd. Bewoners hebben om hulp gevraagd met zaklantaarns en mobiele telefoons.

Mensen in gebouw

De brand is in de nacht van dinsdag op woensdag uitgebroken in een pand van 27 verdiepingen. Het staat voor een groot deel in lichterlaaie. De brandweer vreest dat het instort. Het is volgens de BBC onduidelijk hoeveel mensen er in nog in het flatgebouw aanwezig zijn.

De politie heeft na het uitbreken van de brand het gebouw ontruimd. En meldde eerder dat er “een aantal mensen wordt behandeld voor een reeks aan verwondingen”. De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, heeft de brand tot ‘groot incident’ bestempeld. De brand woedt in een flat aan de Latimer Road in West-Londen. Hoe de brand is ontstaan was niet direct duidelijk.

De brandweer is uitgerukt met zo’n veertig brandweerwagens en tweehonderd brandweermannen. Verder zijn nog eens twintig ambulanceteams ter plaatse. Enkele metrolijnen rijden niet vanwege de brand. Ook de A40, een belangrijke verkeersader voor West-Londen, is dicht.

Roepen om hulp

Toegesnelde buurtbewoners probeerden mensen in de flat te helpen door ze het nummer van hun appartement te laten schreeuwen om zo de brandweer gerichter aan het werk te zetten. Een ooggetuige vertelt tegenover The Guardian dat een vrouw om hulp zwaaide en riep “Ik heb een kind”.

Een andere vertelt hoe een man on hulp schreeuwde, maar er kon niemand komen. De man stond al in brand en gooide wanhopig eerst een matras uit het raam voor hij zelf vanaf de bovenste verdieping sprong. Ooggetuigen vertellen van nog meer schreeuwende mensen in het gebouw en gekraak van muren dat te horen is.

(TPO/ANP)