Binnenland

Eisen tegen politiemollenbende van Amine A., Yassine H., Mohamed A., Khalid A., Mohamed T.

28-09-2017 13:33

De Haagse politiemol Amine A. (28 jaar) hoorde donderdag vijf jaar celstraf tegen hem eisen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij zijn ambtsgeheim geschonden door maandenlang tegen betaling in de systemen van de politie te zoeken naar informatie over hennepkwekerijen.

Voormalig hoofdagent bij de Haagse politie A, zou die informatie in 2015 en 2016 hebben doorgespeeld aan zijn vriend Yassine H., die samen met anderen de kwekerijen zou hebben leeggehaald voor de politie binnenviel. Tegen H. is een gevangenisstraf van vier jaar geëist.

Tegen de andere drie verdachten, onder wie twee neven van H., is twee keer twaalf en eenmaal vier maanden cel geëist voor pogingen tot inbraak.

Volgens de officier van justitie maken de mannen deel uit van een criminele organisatie. A. en H. hadden speciale mobieltjes aangeschaft waar ze alleen met elkaar contact op hadden. Toen ze vermoedden dat ze in de gaten werden gehouden, regelden ze nieuwe telefoons. “H. kreeg zijn informatie over hennepkwekerijen van A. en regelde vervolgens dat daar werd ingebroken.” Het ging om tientallen bedrijfspanden en woningen.

A. gaf eerder al toe dat hij zijn ambtsgeheim had geschonden. Woensdag, tijdens de eerste van drie zittingsdagen, benadrukte hij dat hij “absoluut” geen geld, gunsten of diensten heeft gekregen voor het lekken van informatie. Nu, terugkijkend, noemt hij het “belachelijk” wat hij heeft gedaan. “Ik schaam me kapot. Ik heb niet nagedacht”, aldus A., die in 2007 bij de politie kwam werken.

Vrijdag houden de advocaten van hoofdverdachten A. en H. hun pleidooi en krijgen de verdachten ook de gelegenheid voor hun laatste woord. De rechtbank in Den Haag doet waarschijnlijk 13 oktober uitspraak.