Portemonnee

‘Consumenten met variabel energietarief: sluit nu direct eenjarig energiecontract af!’

24-02-2022 14:00

gas nordstream rusland eu europa
Shutterstock.

Het grensconflict tussen Oekraïne en Rusland escaleert en dat heeft gigantische gevolgen voor Nederlandse huishoudens. Wanneer de Europese Unie sancties aan Rusland oplegt, brengt dat de gaslevering in heel Europa in gevaar. Rusland is verantwoordelijk voor 35 procent van de gastoevoer. Consumentenorganisatie de Vastelastenbond adviseert consumenten met een variabel energietarief om direct een eenjarig energiecontract af te sluiten om verdere prijsstijgingen te voorkomen.

Prijsstijging van 86 procent

De energiemarkt verkeert al enige tijd in een crisis. Het afgelopen jaar stegen de prijzen al met 86 procent. Het grensconflict tussen Oekraïne en Rusland verergert de situatie op de energiemarkt. De sterke afhankelijkheid van gas uit Rusland kan in verdere prijsstijgingen resulteren nu de Europese Unie met sancties dreigt. Duitsland heeft de goedkeuring van de nieuwe Nord Stream lijn opgeschort, zodat de tarieven mogelijk nog verder stijgen.

Gaskraan dichtdraaien

De Vastelastenbond voorziet in de nabije toekomst forse tariefverhogingen. Dat is dan ook de reden dat de Vastelastenbond haar klanten de afgelopen weken al heeft overgezet naar een vast energiecontract. Iets dat voor kort niet gebruikelijk was binnen de consumentenorganisatie. “In eerste instantie was de verwachting dat de energietarieven in maart en april zouden dalen, maar daar lijkt voorlopig geen sprake van te zijn. Het is daarom verstandig om nu een jaarcontract af te sluiten. De tarieven zijn nu fors maar wat nu als duur gezien wordt, kan over een maand een gunstig tarief zijn. Als Rusland de gaskraan dichtdraait, en die kans is heel groot, heeft dat een enorme impact op de geldende tarieven”, aldus directeur Dirk-Jan Wolfert.

Niet meer tijdelijk variabel

De consumentenorganisatie raadde klanten met een aflopend of beëindigd energiecontract tot voor kort aan om tijdelijk variabel te blijven. Wanneer de markt aantrok, volgde de overstap naar een gunstig actiecontract. Dit advies was bedoeld als overbruggingsperiode omdat de verwachting was dat de energiecrisis zou afnemen in maart. Dat ziet Wolfert niet gebeuren: “Dit scenario lijkt niet meer van toepassing.”

Niet rooskleurig

Wolfert adviseert consumenten om zo snel mogelijk over te stappen van een variabel naar een vast contract. “Door nu over te stappen, is de consument in de meeste gevallen voordeliger uit. De verwachte tariefstijgingen zien er nu niet bepaald rooskleurig uit en ik verwacht weinig verandering op dit vlak in de nabije toekomst.” Het is bij een mogelijke overstap belangrijk om de financiële gezondheid van energieleveranciers te controleren. Het afgelopen half jaar vielen zes energiebedrijven om.

Solvabiliteit

De consumentenorganisatie deed vorig jaar onderzoek naar de financiële gezondheid van energieleveranciers. In dat solvabiliteitsonderzoek werden negentien energieleveranciers onderzocht. Van de tien bedrijven die er financieel niet rooskleurig voor stonden, viel meer dan de helft om. Bij de overstap naar een energiecontract neemt de Vastelastenbond de solvabiliteit van leveranciers standaard mee. Wolfert: “Als consumentenorganisatie is het onze taak om burgers te beschermen. Veel huishoudens hebben het zwaar nu de energietarieven zo extreem hoog zijn. Juist in deze tijd verlangen consumenten naar duidelijkheid. Door onze klanten nu over te zetten naar een contract met vastgestelde tarieven willen we erger voorkomen.”

Energiebelasting

De sterk gestegen energietarieven hebben veel impact op huishoudens. Met de energieprijzen van januari 2022 betaalt een huishouden met een gemiddeld energieverbruik 2.800 euro aan energie per jaar. Dat is 1.321 euro (86 procent) meer dan een jaar eerder. Met de energieprijzen van januari 2022 betaalt een huishouden met een gemiddeld energieverbruik 2800 euro aan energie per jaar. Dat is 1321 euro (86 procent) meer dan een jaar eerder.

Tegemoetkoming overheid

De overheid komt burgers dit jaar tegemoet door de energiebelasting te verlagen. Een huishouden met een gemiddeld jaarverbruik betaalt in 2022 417 euro minder belasting dan een jaar eerder. Huishoudens krijgen 266 euro meer terug via de heffingskorting en de lagere energiebelasting op elektriciteit zorgt voor een voordeel van gemiddeld 176 euro. De opslag duurzame energie (ODE) op gas en elektriciteit gaat licht omhoog, net als de energiebelasting op gas.

Vastelastenbond.nl