Economie

Consumentenbond waarschuwt voor privacyrisico’s bij Google Pay

26-09-2024 10:38

Google
Google Cloud Data Center. Foto @Bloomberg.

De Consumentenbond waarschuwt dat banken de privacy van hun klanten niet kunnen waarborgen wanneer zij gebruikmaken van Google Pay. Deze waarschuwing komt in het licht van ING’s recente overstap naar het betaalsysteem van Google, waardoor klanten nu hun Android-telefoon moeten gebruiken met de Google Pay-app.

 

Redactie, TPO, 26 september 2024 – Dit heeft geleid tot bezorgdheid onder consumenten over hun privacy bij contactloos betalen.

Volgens de Consumentenbond hebben verschillende klanten hun zorgen geuit over de privacyrisico’s die gepaard gaan met het gebruik van Google Pay. De banken beweren weliswaar goede afspraken met Google te hebben gemaakt over de bescherming van klantgegevens, maar toen de Consumentenbond naar deze afspraken vroeg, bleken ze niet concreet te zijn, schrijft het ANP.

“En Google doet van alles met die gegevens,” aldus de Consumentenbond, die aanhaalt dat Google betaalgegevens verzamelt en gebruikt voor andere diensten, wat kan leiden tot gepersonaliseerde advertenties.

Vermeende privacyschendingen Google

Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, noemt het “onacceptabel” dat banken klantgegevens zonder toezicht aan Google uitbesteden. Ze wijst erop dat Google al eerder juridisch is aangeklaagd vanwege vermeende privacyschendingen.

Molenaar pleit ervoor dat banken een eigen mobiel betaalsysteem ontwikkelen dat onder toezicht van Nederlandse autoriteiten valt.

Apple Pay

In tegenstelling tot Google Pay lijkt de privacy van consumenten die met Apple Pay betalen beter beschermd te zijn.

De Consumentenbond wijst erop dat Apple in zijn privacybeleid aangeeft geen betaalgegevens te bewaren, wat een extra waarborg biedt voor gebruikers van iPhones.