Column: Culinaire toptelevisie

24-10-2009 13:24

De Britse eetcultuur staat niet bekend om haar fijnzinnigheid, maar wat de Britten ons voorzetten op gebied van culinaire televisie is vaak erg goed. De Britse tv-kok Keith Floyd die in september van dit jaar overleed, is de oervader van het genre. Hij bracht een heleboel spinoffs voort waarvan een aantal ook werd aangekocht door Nederlandse zenders zoals Two Fat Ladies en natuurlijk de razend populaire immer opgewekte Jamie Oliver.

Ook in het wedstrijdkoken is het Britse aanbod groot zoals het vriendelijke Ready, Steady, Cook met Ainsley Harriott en het ronduit wrede Hells Kitchen van de licht ontvlambare bruut Gordon Ramsay.

De afgelopen weken bracht de BBC weer culinaire toptelevisie met het programma MasterChef: The Professionals, een bijzonder pittige en ambitieuze competitie tussen professionele koks die strijden om de titel MasterChef 2009.

Michelinsterren
Gelauwerde topchef Michel Roux jr., goed voor twee Michelinsterren en het vaste Masterchef-jurylid Gregg Wallace maken het de professionele koks zo moeilijk dat de getalenteerde chefs ver boven zichzelf uitstijgen. De rest valt genadeloos door de mand. De deelnemers worden uitgedaagd tot het koken van gerechten op Michelin-niveau en worden op hun merites beoordeeld door Britse topchefs van wereldklasse. En dat gaat niet op een flauwe afzeikerige manier, maar goed onderbouwd en aangevuld met tips en trucs voor verbetering van presentatie, combinatie van smaken en artisticiteit.

En de BBC brengt de kookkunsten van de deelnemers heel elegant in beeld. De montage is snel, de camera registreert met effectieve close-ups de behendigheid van de koks en de gerechten zien er likkebaardend lekker uit. Bovendien knalt de wedstrijdspanning ervan af. De kandidaten staan stijf van de stress omdat ze flink onder druk worden gezet door Roux met zijn strenge blik en Wallace met een diepe frons op zijn kale paaseihoofd. Maar de emoties op de gezichten van de deelnemers zijn vooral mooi omdat zij echt grote ambities hebben en gretig het onderste uit de kan willen halen om te bewijzen dat zij de nieuwe Masterchef zijn. Je ziet de chefs per aflevering groeien en beter worden. Ze presteren soms zelfs op zo’n hoog niveau dat juryleden Roux en Wallace geen keuze kunnen maken. In deze serie lieten zij twee chefs in de voorrondes doorgaan voor de finaleplaatsen terwijl er een had moeten afvallen: allebei te goed!

Op donderdag 22 oktober 2009 was de finale van MasterChef: The Professionals, maar het programma wordt nog herhaald in de nachtelijke uren. Culi-tv voor fijnproevers. Daar kan de Nederlandse bak- en braadtelevisie nog veel van leren.

CC-Foto: Liooneel