Voorbij het eigen gelijk
 
 
avatar
     
Column

Michelle Obama maakt indruk op eerste dag van Democratische conventie (Video)

Na de Republikeinen vorige week is het nu aan de Democraten om hun conventie te houden. Drie dagen lang komen ze samen in Charlotte, North Carolina om president Obama formeel voor te dragen voor een tweede termijn. Gister waren Michelle Obama en burgemeester Julián Castro van San Antonio, Texas de belangrijkste sprekers. Ook een keur aan andere grote en minder grote namen werd ingeschakeld, vooral om Mitt Romney de maat te nemen. De eerste dag van de conventie begon vlammend, met een energieke Democratische Partij als gevolg, terwijl uit peilingen blijkt dat de Republikeinen weinig aan hun conventie hebben gehad.

Op deze eerste dag was Michelle Obama één van de belangrijkste sprekers. Al ruim vier jaar is zij één van de belangrijkste politieke bondgenoten van haar echtgenoot. Ze is mateloos populair en wint elk publiek moeiteloos om haar vinger. Ze maakte duidelijk welk thema de Democraten deze week aan willen snijden. Met een mooie speech maakte ze duidelijk dat haar familie en die van haar man de financiële zorgen, waar de Amerikaanse middle class nu mee worstelt, zelf heeft ervaren. Zonder de naam van de Republikeinse kandidaat eenmaal te noemen, maakte ze het contrast tussen haar man en Mitt Romney bijzonder duidelijk; Obama snapt de midden klasse want hij komt er uit voort, terwijl Romney geen idee heeft wat het betekent om tegenslagen te ervaren.

Julián Castro: Obama 2.0
De keynote speaker van de avond was Julián Castro, de 37-jaar jonge Latino burgemeester van San Antonio, Texas. Waar Obama in 2004 de jonge, vrij onbekende en charismatische rising star was die met een indrukwekkende speech nationale bekendheid verwierf, was die rol nu weggelegd voor Castro. Hij vertelde een persoonlijk verhaal over zijn afkomst en hoe zijn familie zich ontwikkeld heeft van Mexicaanse migranten tot dieners van de publieke zaak; niet alleen Julián maar ook zijn tweelingbroer Joaquín is politicus in Texas. Hij zette ook de aanval in op Mitt Romney: “he just doesn’t get it!”. In het bijzonder viel hij Romney aan op de uitspraak dat studenten maar gewoon geld moeten lenen van hun ouders om een bedrijf op te zetten; alsof de Julián Castro’s van deze wereld ouders hebben waar ze geld van kunnen lenen. De speech van Castro, en ook een deel van de speech van Michelle Obama, werden door Chris Cillizza van The Washington Post en weblog The Fix tot de grootste successen van de avond gerekend.

Conventie en peilingen
Of de speeches van Michelle Obama, Julián Castro en alle andere Democraten, die voornamelijk de frontale aanval op Romney inzetten, werkelijk effect gaan hebben op de electorale kansen van de Democraten valt te bezien. De eerste peilingen die na de Republikeinse conventie zijn uitgekomen schetsen in ieder geval geen beeld van enorme winst voor Team Romney-Ryan. Volgens Nate Silver van The New York Times weblog FiveThirtyEight heeft Romney dankzij zijn conventie wel wat winst gepakt in de peilingen, maar is die winst historisch gezien bijzonder klein, slechts 2-3 procentpunten. Ook CNN ziet nauwelijks winst voor Romney over de afgelopen dagen.

Kort nieuws

  • Ook twee van de Democratische straatvechters en potentiële kandidaten voor 2016 kwamen gister het podium op in Charlotte: de burgemeesters Cory Booker van Newark, New Jersey en Rahm Emanuel van Chicago, Illinois. Beiden combineerden een gepassioneerde verdediging van president Obama met een felle aanval op Mitt Romney.
  • Ook een Republikeinse straatvechter was in het nieuws: voormalig gouverneur Haley Barbour van Mississippi. Hij moest zijn verontschuldiging aanbieden voor een eerdere uitspraak waarin hij het brandmerken van president Obama suggereerde, een gevoelige opmerking met het oog op een verleden van slavernij.
  • Gabrielle Giffords, de voormalige Afgevaardigde uit Arizona die begin vorig jaar in haar hoofd werd geschoten maar dat wonderwel overleefde, blijft een rol spelen in de politiek. In januari van dit jaar maakte ze bekend zich uit het Huis van Afgevaardigden terug te trekken om zich te richten op haar herstel, maar inmiddels richtte ze met haar man, astronaut Mark Kelly, een Political Action Committee op om toch een rol te blijven spelen in het politieke proces.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.