TPOok!

 
avatar
     
Column

Achter elke doodgepeste scholier zitten pesters, maar ook ontkennende ouders

Uw kind is geen horrorfilm waarvan u kunt wegkijken

Het nieuws over de zelfmoord van de vijftienjarige scholier Tharukshan heb ik bekeken zoals ik hele enge, plastische scenes in griezelfilms bekijk, als er bijvoorbeeld een ledemaat wordt afgeknipt: met afgewend hoofd net vaak genoeg naar het scherm kijken om de verhaallijn te blijven volgen, bij vieze, soppende geluiden van splijtend vlees hard kuchend, tot het enge stukje over is en de verminking van het personage in de film een gegeven is: de hoofdpersoon heeft dus geen been meer, én door.

Het nieuwsbericht over de zelfmoord van Tharukshan las ik wel. Het afscheidsbriefje van de wanhopige knul: handen voor de ogen. Ik bespaar mezelf die kwelling. De Facebookpost van zijn radeloze familie: snel gescand, ze noemen hem consequent ‘onze’ Tharukshan zie ik. Bijna bezwerend, hij is ‘onze’ Tharukshan, hij hoort bij ons, hij is misschien nog van ons. Bij geschreven tekst kun je de hartverscheurende stukjes niet wegblurren door hard te kuchen, dus struikellees ik over sommige fragmentjes heen en probeer ze niet in mijn brein te laten nestelen.

Tevergeefs natuurlijk.

Het ‘godsallejézus wat érg’ hoef ik u niet voor te kauwen. Dat we alert moeten zijn en dat die rotschool dingen serieus had moeten nemen en dat die pestkoppen hopelijk de rest van hun leven elke dag met blote voeten in een legoblokje stappen (ik hou het maar es netjes, voor een keer): duh.

Misschien kan ik de ouders onder u het volgende vragen: kijk nooit naar uw eigen kinderen tussen uw vingers door. Kuch geen onrustbarende geluiden weg. Sla geen enge stukjes over. Bijna alle kinderen doen weleens mee aan pesten, als meeloper of als aanstichter. Uw kind is geen uitzondering. Maar uw kind is ook geen enge film of betrekkelijk anoniem nieuwsbericht waarvan u de nare details niet tot u hoeft te nemen. Achter elk doodgetreiterd kind zitten pesters en falende schoolbesturen, maar ook hordes ouders die zich de gruwelijke realiteit willen besparen met een bezwerend ‘mijn kind doet zo iets niet.’

Let op uw kind, laat hem of haar geen slachtoffer worden van pesten maar zeker ook geen dader.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.