Voorbij het eigen gelijk
 
 
avatar
     
Column

Door slechte economische cijfers komt Obama van koude kermis thuis na succesvolle conventie

Terwijl President Obama zijn conventiespeech uitsprak, wist hij waarschijnlijk al welk groot nieuws de volgende ochtend bekend zou worden. In de maand augustus zijn er slechts 96.000 nieuwe banen bijgekomen. Dat is minder dan de maanden ervoor en aanzienlijk lager dan de verwachtingen. De werkloosheid is wel iets gedaald; van 8,3 procent naar 8,1. Maar dat is om de slechts denkbare reden. Veel mensen zijn opgehouden met te zoeken naar nieuw werk.

Het gevolg van deze cijfers voor Obama is dat acht uur nadat hij Amerika heeft verteld dat het beter gaat met de economie, uit cijfers blijkt dat het herstel heel langzaam verloopt. Dat had hij natuurlijk graag anders gezien. Obama benadrukte vrijdag dan ook dat het beter moet maar, “business once again added jobs for the 30th month in a row.” Mitt Romney reageerde vrijdag kritisch op een campagnebijeenkomst: “After the party last night, the hangover today, the jobs numbers were very dissapointing.

De vraag is echter of deze cijfers er toe doen in politiek opzicht. De cijfers zijn de ene maand is iets beter en de andere maand iets slechter maar ze schetsen grofweg hetzelfde beeld van de economie. Er is sprake van herstel maar wel heel langzaam herstel. Het is volgens economen onwaarschijnlijk dat de werkloosheid zal dalen tot beneden de acht procent. Het is goed denkbaar dat de huidige economische situatie al ingebakken zit in de peilingen. Pas bij een drastische verandering, zal het effect hebben op de peilingen. De banengroei in juli was relatief goed maar dat was niet terug te zien in de peilingen.

Het meest nadelige effect voor Obama is dan dat dit de aandacht wegneemt van zijn conventie die over het algemeen wordt gezien als een groot succes.

Kort nieuws

  • Clint Eastwood heeft eindelijk onthuld wat de bedoeling was van zijn veel bekritiseerde monoloog met een lege stoel op de Republikeinse conventie. Het idee om de stoel mee te nemen op het podium kwam tot hem net voordat hij op moest. Hij had geen verhaal voorbereid. De kritiek op zijn optreden wijst hij van de hand.
  • Drie miljoen minder Amerikanen keken naar de conventiespeech van Obama in 2012 vergeleken met 2008. Er keken donderdagavond 35,7 miljoen Amerikanen. Dat is echter nog steeds zes miljoen meer dan Romneys speech.
  • Volgens data die vrijdag is vrijgegeven door Gallup vindt 52 procent van de Amerikanen dat Obama het goed doet. Dat is het hoogste aantal sinds mei 2011, de maand waarin Osama bin Laden werd gedood. De peiling is afgenomen van dinsdag tot donderdag, dus voordat Obama zijn speech gaf. Dit wijst er echter op dat de conventie goed is geweest voor Obama in de peilingen, terwijl Romneys conventie niet hetzelfde effect had voor hem. Meer peilingen zullen uitwijzen of deze trend echt is.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.