Column

“Internet is te blank, mannelijk en heteroseksueel”

26-04-2011 16:19

Het Nederlandse internet is een bastion van en voor de blanke Nederlandse man. Dat constateren onderzoekers van de Nederlandse Publieke Omroep. “Een overgrote meerderheid van de internetters is blank, man en hetero.” En dat is geen toeval volgens onderzoeker dr. Pennekamp. “Het is overwegend dezelfde groep die op internetsites publiceert.” Internet-directeur William Valkenburg van de omroep introduceert vandaag een plan om de diversiteit op het internet te bevorderen. “Want het internet is van ons allemaal”, vindt Valkenburg.

Steekproef
Pennekamp deed een representatieve steekproef onder bezoekers van enkele honderden websites. Ook maakte hij een profiel van de makers. “De resultaten zijn schokkend.” Zo bleek dat mannen oververtegenwoordigd zijn. Ruim 60 procent van de bezoekers is man. “Maar dat valt in het niet bij het aantal mannen dat verantwoordelijk is voor de inhoud van de sites: 85 procent.”

Ook allochtonen zijn zeldzaam, om over het aantal gehandicapten maar te zwijgen. “Die zijn op één hand te tellen.” Al hangt het er volgens Pennekamp wel van af wiens handen je gebruikt om te tellen. Hij stelt dat minderheidsgroepen niet evenredig gerepresenteerd worden. “We weten dat twee procent van de bevolking een visuele handicap heeft, maar er is geen blinde content-manager te vinden. Geen één!”

Korte metten
Het is dan ook niet gek dat blogs en  nieuwssites hoofdzakelijk een blank, middelbaar publiek trekken, vindt Valkenburg. “Wij willen daar wat aan gaan doen. Korte metten mee maken.” Hij wijst op de website van de Wereldomroep als lichtend voorbeeld. Die wordt behalve in het Nederlands ook in het Engels, Papiaments, Arabisch en Chinees geschreven. “Talen die ook in het Nederlands straatbeeld steeds normaler worden. Gek eigenlijk dat op internet daar niet meer aandacht voor is.”

Valkenburg heeft samen met zijn collega Gerard Timmer een plan opgesteld om de websites van de NPO diverser te en aantrekkelijker voor verschillende minderheidsgroepen te maken. Alle internetredacties moeten minimaal voor 45 procent uit vrouwen bestaan, 37,5 procent allochtonen herbergen en minstens drie aanwijsbaar gehandicapte medewerkers hebben. De websites moeten in minstens één vreemde taal te lezen zijn en er moet een Jip-en-Janneke-versie zijn.

Valkenburg: “Maar we willen niet alleen regeltjes opwerpen. Ook door middel van subsidies stimuleren we de diversiteit. Zo krijgt de webredactie van EenVandaag 100.000 euro subsidie voor het gebruik van stockfoto’s met enkel gehandicapte negers. Een prachtig initiatief.”

Allochtonenmes
Volgens Valkenburg werpen de maatregelen nu al hun vruchten af. “We zien het aantal minderheden dat EenVandaag.nl bezoekt enorm toenemen. Goed voor een diverser internet, en goed voor de makers. De omroepsites concurreren met commerciële nieuwssites die geen enkele maatschappelijke verantwoordelijk hoeven te nemen. Het allochtonenmes snijdt in dit geval aan twee kanten. Niet alleen krijgen de omroepen op deze manier een beetje meer subsidie, ze zien ook het aantal bezoekers toenemen. Prachtig toch?”