Voorbij het eigen gelijk
 
 
avatar
     
Column

Nieuwe Mitt Romney een succes op de conventie

Vergeet alles dat je weet over Mitt Romney. Vannacht werd een nieuwe Mitt Romney gepresenteerd. Deze praat openlijk over zijn mormoonse geloof, zijn werk voor Bain Capital en zelfs zijn eigen zorgwet. Met een persoonlijk verhaal deed Romney precies wat hij moest doen. Hij zette een aansprekende zaak uiteen van waarom hij president moet worden.

De speech was zo persoonlijk dat hij ontroerd leek toen hij sprak over het missen van het opvoeden van zijn kinderen. Maar de grootste verrassing kwam toen hij sprak over zijn geloof, een onderwerp dat hij voorheen vermeed. “We were Mormons and growing up in Michigan,” zei Romney vannacht. “That might have seemed unusual or out of place, but I really don’t remember it that way. My friends cared more about what sports teams we followed than what church we went to.” Hiermee probeert Romney zich acceptabel te maken voor veel kiezers die nog twijfelden over hem.

De kritiek op Obama was wederom erg hard: “I wish President Obama had succeeded because I want America to succeed.” Romney probeerde in te spelen op het gevoel van teleurstelling dat heerst bij veel Amerikanen. De beloofde hoop en verandering is volgens hem niet waargemaakt. “You know there’s something wrong with the kind of job he’s done as president when the best feeling you had was the day you voted for him.”

De president kreeg aanvallen te verwerken op allerlei terreinen, van de economie tot het milieu en buitenlands beleid. De kritiek was niet altijd even specifiek en inhoudelijk maar wel effectief. “President Obama has thrown allies like Israel under the bus, even as he has relaxed sanctions on Castro’s Cuba,” zei de Republikeinse presidentskandidaat.

Tegenover de kritiek op Obama beloofde Romney het op een bescheiden manier beter te doen. “President Obama promised to begin to slow the rise of the oceans and heal the planet. My promise…is to help you and your family.” Daarmee probeert hij een contrast te maken niet alleen qua visie voor Amerika maar ook qua stijl en vorm. De speech is misschien niet de beste conventiespeech ooit gegeven, hij is wel een van de beste van Romney. Daarmee laat hij zien dat hij onder druk kan presteren.

Clint Eastwood geeft bizar slechte speech
Veel van de gesprekken na afloop gingen niet over de speech van Romney maar over de verrassing van de avond: Clint Eastwood. De 82-jarige acteur stond niet aangekondigd in het officiële programma. Hij gaf een korte speech die slechts met een woord te beschrijven is: bizar. Hij richtte zijn onsamenhangende speech tot een lege stoel naast hem waarop volgens hem Obama zat. Hij stelde de stoel vragen en deed alsof de stoel terug sprak: “what do you mean shut up?” Volgens de Romney-campagne hadden ze de speech niet vooraf gelezen. “His ad-libbing was a break from all the political speeches and the crowd enjoyed it.” Maar het risico is dat vandaag iedereen het heeft over Eastwood, niet Romney.

Nog een slechte speech? Newt en Callista Gingrich gaven *samen* een speech. Ze wisselden van beurt elke alinea.

Rubio laat zien dat hij een rijzende ster is
Marco Rubio gaf wel een goede speech, in tegenstelling tot andere rijzende sterren binnen de partij. Hij vertelde zijn levensverhaal en tussendoor bekritiseerde hij Obama op een manier die eerder teleurstelling uitstraalde dan woede. “Our problem is not that he’s a bad person. Our problem is that he’s a bad president,” zei Rubio.

Kort nieuws

  • Jeb Bush zei op de conventie: “Mr. President, stop blaming your predessor for your economic failings.
  • Fox News en Sarah Palin hebben ruzie. Haar contract wordt na de verkiezingen mogelijk niet verlengd. Woensdagavond klaagde Palin op Facebook dat ze niet de kans kreeg om op tv te verschijnen. Gisteravond was ze wel weer terug op het scherm.
  • Romney heeft een nieuwe website gelanceerd waar informatie te vinden is over zijn werk bij Bain Capital. Voorhen praatte hij daar liever niet over. De website bevat spotjes van mensen die met Romney hebben samengewerkt en vertellen hoe hij ze heeft geholpen hun bedrijven te laten floreren.
  • Newt Gingrich verdedigt Todd Akin. “Todd Akin made a mistake. He’s an honorable guy, he’s a sincere guy. He said something stupid. There was a firestorm,” zei Gingrich.
  • Twintig miljoen Amerikanen keken woensdagavond naar de speech van Paul Ryan. Dat is weinig in vergelijking met Sarah Palin waar 37 miljoen mensen naar keken in Amerika. Ondertussen houden Pauls misleidende feiten de mensen bezig in Amerika. Er bestaat het risico dat die zijn speech overschaduwen.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.