Voorbij het eigen gelijk
 
 
avatar
     
Column

Obama geniet post-conventie bump

Waar de Republikeinse conventie niets leek te doen voor de kansen van Mitt Romney, lijkt president Obama wel meer de wind in de zeilen te hebben na de Democratische conventie van afgelopen week. Volgens number cruncher Nate Silver van het New York Times blog FiveThirtyEight geven verschillende peilingen aan dat president Obama sinds de conventie duidelijk de favoriet lijkt te zijn, en Mitt Romney de underdog voor winst op 6 november.

Obama heeft al een tijdje een kleine, maar stabiele voor sprong op zijn Republikeinse tegenstrever. Het is nog niet te zeggen wat de totale impact van de Democratische conventie is op de peilingen, maar het lijkt wel alsof de speech van Bill Clinton de president erg goed heeft gedaan. Obama geniet een gemiddelde voorsprong van bijna acht procentpunten sinds zijn Democratische voorganger een topspeech afleverde.

De vraag is hoe lang Obama het momentum van de conventie vasthoudt. Verassend genoeg lijken de tegenvallende banencijfers van vrijdag zijn opmars vooralsnog niet te stuiten. In de peilingen van zaterdag liep Obama verder uit. Als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden zou Obama 51.6 procent van de stemmen halen, en Mitt Romney 47.3 procent. De berekeningen van FiveThirtyEight geven Obama een kans 80,7 procent om zijn herverkiezing veilig te stellen.

Romney adviseurs geven Obama grotere winkans
Hoewel Obama’s speech op de conventie maar matigjes werd ontvangen, geven zelfs topadviseurs van de Romney-campagne achter de schermen toe dat de president alsnog veel meer kans op winst heeft. Romney haalde geen voordeel uit zijn conventie en loop achter in belangrijke swing states als Ohio, Colorado, Nevada en Florida.

Beide campagneteams verwachten dat er niet veel gaat veranderen in de dynamiek tot de presidentiële debatten beginnen. De eerste staat voor 3 oktober op de agenda.

Romney valt Obama aan op God
Mitt Romney heeft zaterdag een nieuwe, maar vreemde aanval op president Obama geopend. “I will not take ‘God’ out of the name of our platform. I will not take God off our coins, and I will not take God out of my heart. We’re a nation bestowed by God.” President Obama heeft nooit ook maar gesuggereerd om “In God We Trust” van de muntjes te halen. Romney reageerde op een controverse tijdens de Democratische conventie waarbij in allerijl het woord ‘God’ aan het platform van de partij moest worden toegevoegd, en het standpunt over Jeruzalem als hoofdstad als Israël moest worden gewijzigd. De Obama campagne noemde de beschuldigingen ‘onwaar en extreem’.  “The president believes as much that God should be taken off a coin as he does that aliens will attack Florida. It’s an absurd question to be raised”, aldus woordvoerder Jen Psaki.

Kort nieuws

  • Mitt Romney heeft in augustus 111,6 miljoen dollar opgehaald, de derde keer op rij dat hij de 100 miljoen passeert. Hij gaf echter ook 17 miljoen dollar meer uit dan hij binnenhaalde. Team Obama haalde hem voor het eerst sinds maanden in en haalde dit keer iets minder dan 3 miljoen dollar meer op dan Team Romney.
  • Het nieuws van zondag: Mitt Romney ging naar de kerk, en president Obama en vice-president Joe Biden voerden campagne in respectievelijk Florida en Ohio. Daar haalden ze de headlines met hilarische foto’s, bekijk ze hier en hier.
  • De Navy SEAL die (anoniem) een boek schreef over de operatie die Osama Bin Laden uitschakelde heeft een exclusief interview gegeven aan CBS’ 60 Minutes.
  • Een 55-jarige politie agent die deel uitmaakte van Obama’s motorcade is tijdens zijn werk bij een ongeluk om het leven gekomen. President Obama heeft zijn medeleven betuigd.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.