Voorbij het eigen gelijk
 
 
avatar
     
Column

Obama haalt hard uit naar Romney vanwege ‘voorbarige kritiek’

In reactie op Mitt Romneys aanvallen haalde de President gisteravond hard uit naar Romney. Obama zei tegen CBS: “Governor Romney seems to have a tendency to shoot first and aim later. And as president, one of the things I’ve learned is you can’t do that.” Waren de aanvallen van Romney onverantwoordelijk? “I’ll let the American people judge that.

Kort na de dodelijke aanslag op het consulaat in Benghazi, Libië had Romney gezegd: “It’s disgraceful that the Obama administration’s first response was not to condemn attacks on our diplomatic missions, but to sympathize with those who waged the attack.” Romney werd verweten deze aanslag, de eerste in dertig jaar waarbij een ambassadeur in functie werd gedood, te politiseren. Ondanks die kritiek op hem, bleef Romney de verwijten richting Obama herhalen: “I think it’s a terrible course for America to stand in apology for our values.” Op deze laatste opmerking reageerde Obama nadat hij eerder Romney links liet liggen.

Maar Romney wordt in de steek gelaten door een groot deel van de Republikeinen die twijfelen aan de timing van Romney. Veel Republikeinse leiders in het Congres laten het na Obama te bekritiseren en dekken de leider van hun partij dus niet. De campagne van Romney heeft een memo naar Republikeinen gestuurd met daarin tips om goed met de kritiek op Romney om te gaan. Ze moeten benadrukken dat Romney niet te vroeg heeft gesproken.

Romneys kritiek was een poging om de Republikeinse achterban te bedienen. Vanaf dag één zegt Romney in zijn campagnespeeches al dat Obama de wereld rond gaat om zich te verontschuldigen voor Amerika. Zijn campagne zag een kans dat punt kracht bij te zetten. Dus: punten scoren bij de achterban terwijl, zo was de hoop, onafhankelijke kiezers niet afgeschrikt worden.

Maar ook de Obama campagne ziet een kans om zich op de juiste manier te profileren. Tijdens deze verkiezingen staat buitenlands beleid dan misschien niet centraal, Amerikanen willen wel een president die het gezag en temperament heeft om commander-in-chief te zijn. Obama’s opmerkingen zetten de uitdager weg als nog niet klaar voor het echte werk.

Ondanks alle politieke schermutselingen, werd gisteren ook de aanslag herdacht. “There is absolutely no justification for this type of senseless violence, none,” zei Obama. Hij beloofde de daders te straffen. Minister Clinton vroeg zich af: “How could this happen in a country we helped liberate?” Later op de dag bracht Obama een bezoek aan het ministerie van buitenlandse zaken om daar een condoleanceregister te tekenen.

Kort nieuws

  • De conventie heeft er voor gezorgd dat Obama populairder is dan op enig eerder moment tijdens zijn herverkiezingscampagne, volgens een peiling. Negentig procent van de Democraten heeft nu een positief gevoel bij zijn kandidatuur en dat is zelfs meer dan vier jaar geleden.
  • Een nieuwe trend? Republikeinse gouverneur Chris Christie zoekt ruzie met prominente Democratische gouverneurs in een poging zichzelf in de kijker te spelen.
  • In het kader van transparantie maakt het Witte Huis dagelijks het schema van de president openbaar. Maar wat blijkt, daarop staan niet alle activiteiten van de president. Politiek minder opportune activiteiten worden weggelaten.
  • Nieuw onderzoek wijst uit dat Facebook een beperkt maar meetbaar effect heeft om mensen naar de stembus te krijgen. Als een gebruiker ziet wie van zijn vrienden al gestemd heeft, gekoppeld aan de boodschap om ook te gaan stemmen, leverde dat in heel Amerika in 2010 340.000 stemmen op.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.