Voorbij het eigen gelijk
 
 
avatar
     
Column

Obama’s ‘enthusiasm gap’, 2008 donoren houden hand op de knip, celebrities springen bij in New York

President Obama heeft ronduit een beroerd weekend gehad met de dramatische werkgelegenheidcijfers van mei die vrijdag bekend werden gemaakt. Maar ook op andere gebieden is de pers hem niet gunstig gezind. In de New York Times verscheen een vernietigende column van ster-columniste Maureen Down getiteld Dreaming of a Super Hero, waarin ze uiteenzet hoe Obama zijn glans verloren heeft niet alleen op economische zaken, maar ook op buitenlands beleid en hoe hij faalt om kiezers en Congres effectief aan te spreken. Het is duidelijk dat Mitt Romney niet de enige presidentskandidaat is die te kampen heeft met een ‘enthusiasm gap’.

Obama’s 2008 donoren houden hand op de knip
In 2008 was Barack Obama nog de man met de langste lijst met individuele donoren die een Amerikaans politicus ooit gekend heeft. Dat is nu wel anders. Volgens een onderzoek van Buzz Feed heeft 88 procent procent van Obama’s donoren in 2008 die 200 dollar of meer gaven – dat waren er 537.806  -de hand tot nog toe op de knip gehouden. De passie onder Obama’s supporters uit 2008 is bekoeld en donoren van toen klagen dat Obama niet een meer linkse president is geworden met meer uitgebreide zorghervormingen en ook de stand van de economie en de stilstand in het Congres worden uiteraad genoemd als teleurstellngen. De economie kan echter ook zelf een reden zijn dat individuele donoren minder of helemaal niet geven. Daarnaast is ook de veranderde dynamiek van het fondsenwerven van invloed. Sommige donoren wijzen naar de gigantische bijdragen uit het bedrijfsleven die nu mogelijk zijn, en zien niet meer in wat hun gift nog kan uitmaken.

Obama houdt celebrity fundraisers in New York
President Obama houdt vandaag samen met oud-president Bill Clinton drie fundraisers in New York. Clinton wees in de uitnodiging op “a tidal wave of anonymous, unlimited spending” aan de kant van de Republikeinen: “The other side has pledged to throw more than 1 billion dollars into tearing down our president.” Vandaar dat een plekje op de gastenlijst zo’n 40.000 dollar of 2.500 dollar per persoon kan kosten. Maar dan krijg je er wel een optreden van onder andere Jon Bon Jovi bij. En er staat nog veel meer op stapel. Gisteravond verscheen tijdens de MTV Movie Awards een spotje van Sarah Jessica Parker die supporters uitnodigt voor een fundraising dineetje later deze maand bij haar thuis.

Kort nieuws

  • Morgen vindt de recall election voor het gouverneurschap plaats in Wisconsin, wat door velen gezien wordt als een graadmeter voor de algemene verkiezingen. Volgens Lt. Gouverneur Rebecca Kleefisch is het veelzeggend dat president Obama niet gekomen is om Tom Barrett, de Democratische uitdager van de Republikein Scott Walker, te steunen. Bill Clinton deed dat wel.
  • George Zimmerman, de man die verdacht wordt van doodslag in de zaak Trayvon Martin, zit weer in de gevangenis. Volgens de rechter zou hij niet eerlijk geweest zijn over zijn inkomen op basis waarvan zijn borgtocht was bepaald.
  • Er komt vandaag een nieuw e-book uit over de Republikeinse voorverkiezingen van dit jaar, geschreven door twee Real Clear Politics redacteuren. In Election 2012: A time for choosing staat ondermeer dat Fox News’ Brett Baier zijn (zwarte) collega Juan Williams waarschuwde voor Newt Gingrich en dat Mitt Romney zijn adviseur Eric Fehnrstrom emailde zich niet druk te maken om zijn Etch-A-Sketch uitglijder.
  • President Obama heeft dit weekend een nachtje doorgebracht in zijn oude huis in Chicago, een welkome break na de beroerde werkgelegenheidcijfers van vrijdag. Het was meer dan een jaar geleden dat hij voor het laatst sliep in zijn eigen bed.
  • Een jongetje in Minnesota heeft vandaag een bijzonder absentiebriefje om op school in te leveren: President Obama heeft hem persoonlijk getekend om hem te verexcuseren. Tyler Sullivan had vrijdag gespijbeld om een campagne evenement bij te wonen in de fabriek in Minneapolis waar zijn vader werkte.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.