Voorbij het eigen gelijk
 
 
avatar
     
Column

‘Saaie’ Amsterdamse Koninginnedag is zegen

Gordon vond Koninginnedag 2012 helemaal niets. Volgens Gordon was het helemaal dood in Amsterdam en stonden de mensen er vertwijfeld bij. Gisteren introduceerde Amsterdam de nieuwe manier van Koninginnedag vieren in Amsterdam. Minder massaal, minder drankmisbruik en vooral gezelliger voor de stad en haar inwoners. En dat is Van der Laan zowaar gelukt.

Saaie man

Burgemeester Eberhard van der Laan zei het eind 2011 al. “Ik wil niet dat er doden vallen”. Zijn angst was niet geheel onterecht. Vorig jaar waren er in totaal meer dan 800.000 mensen in de stad. Amsterdam kan die massa niet aan, zei Van der Laan. Er werden bijna 300 mensen aangehouden en de ambulances moesten meer dan 500 keer uitrukken: allemaal drank gerelateerd. Van der Laan vond het genoeg: dit kon niet meer. Hij verbood het grote 538-feest op het Museumplein en liet weten dat andere grote feesten beter buiten het centrum gehouden konden worden. Op het Javaplein of in het Oosterpark, bijvoorbeeld. Het kwam Van der Laan op veel kritiek te staan. Een saaie man die het feesten wil verbieden, zo werd er geroepen.

Vorig jaar was het één grote chaos in Amsterdam. Niet alleen wat betreft drankmisbruik en de daarbij behorende hopen kots op iedere straathoek, ook op en rondom Centraal Station. Omdat alle provincialen op precies hetzelfde tijdstip de stad verlieten werd het voor de NS een mission impossible. Al die mensen in één keer vervoeren is gewoonweg niet te doen. Nog meer reden voor het Amsterdamse stadsbestuur om ook hier door te pakken: de feesten niet op zelfde tijdstip laten beëindigen en een vol = vol-beleid hanteren. Zo blijven de feesten gezellig en niet overvol. En is er wellicht plek voor Amsterdammers, die vanwege de drukte vorig jaar lekker thuisbleven.

Bezopen feestjes

Burgemeester Van der Laan kon gisteren opgelucht adem halen. De chaos bleef namelijk uit. Sterker nog: het mag voorzichtig een succesje van het Amsterdamse stadsbestuur genoemd worden. Er waren véél minder incidenten, minder arrestaties en de ambulance moest minder vaak uitrukken om laveloze jongeren op te pikken. Bovendien waren er meer Amsterdammers op pad in hun eigen stad en waren er meer gezinnetjes op pad. Kan Gordon wel mekkeren, maar ook voor gezinnen met kleine kinderen is het een feestje. Niet alleen voor bezopen feestjes. Koninginnedag is ook een gezellige vrijmarkt met ruimte voor kids. Of je er nu van houdt of niet, het is een volksfeest voor iedereen.

Laten we bovendien niet vergeten dat ook 700.000 bezoekers zorgen voor een enorme bende in de stad. Nog steeds pissen honderden provincialen op en over woonboten in de grachten, vechten dronken tienermeisjes om een glas wijn en loop je in het Vondelpark schouder aan schouder. Nog steeds deinen de duizenden bootjes in de grachten op de housemuziek. Nog steeds zijn er idioten die over het spoor lopen omdat ze van mening zijn dat met Koninginnedag in Amsterdam toch alles kan. Die tijd lijkt nu gelukkig voorbij. Van der Laan heeft laten zien dat Amsterdam ook z’n grenzen heeft. Dat heeft hij meer dan uitstekend gedaan. En dat is een zege voor de stad en de openbare orde in Amsterdam.

 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.