Tijd voor Nederland 4

06-11-2009 09:33

In september 2010 zijn er 24 omroepen die de zendtijd op radio en tv en de omroepsubsidie van OCW gaan verdelen. Dat is ten opzichte van 2009 één omroep meer want PowNed en WNL komen erbij en LLink valt af. Omroep Max krijgt door de definitieve erkenning ook recht op meer geld en zendtijd. Kan dat? We beperken ons hier tot de zendtijd op televisie.

De drie netcoördinatoren krijgen er een hele klus aan om alle programma’s van al die omroepen op een juiste plek in het uitzendschema te krijgen. Op welk net krijgen de nieuwe omroepen PowNed en WNL zendtijd? Nederland 1 is voor een breed publiek ‘waar een grote dwarsdoorsnede van de Nederlandse bevolking zich thuis voelt’. Nederland 2 ‘biedt het Nederlandse publiek een venster op de wereld’. En Nederland 3 ‘is een eigenzinnig en gedurfd net met een jong karakter’. Aldus de website van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

Keurslijf
Daarmee is het keurslijf gedefinieerd voor wat de drie netten moeten brengen maar het wordt pas echt moeilijk als het om het tijdstip van uitzending gaat. Voor kinderprogramma’s en programma’s voor ouderen is het misschien prima om overdag of aan het einde van de middag ingedeeld te worden, maar de grote meerderheid van de omroepen maakt tv voor de avond en met name voor primetime. Dat is van half acht tot tien uur ’s avonds. Waar komen PowNed en WNL terecht? Zij krijgen gemiddeld twee uur zendtijd per week. PowNed laat weten een late night talkshow te willen maken. Ook lijkt het logisch dat WNL met een praatprogramma zal komen. Maar er zijn al zoveel praatprogramma’s. Waar en wanneer moet dat in vredesnaam allemaal geprogrammeerd worden?

Het is algemeen bekend dat nieuwe programma’s pas een echte kans op succes maken als ze op of rond primetime uitgezonden worden. Maar het gaat hier niet alleen om nieuwe programma’s maar om twee geheel nieuwe omroepen die hun bestaansrecht moeten gaan ontlenen aan het succes van hun programma’s.

Extra net

Dat werpt de vraag op, is het tijd voor Nederland 4? Wat zou een extra net kunnen betekenen voor het publieke omroepbestel, behalve veel extra zendtijd? Het zou een mooie gelegenheid bieden om de omroepen weer een vast net te geven, want we raken bij ons thuis danig van de kook als de EO tegelijkertijd op Nederland 1 en 2 blijkt uit te zenden. En ‘schakel nu over naar Nederland 2 voor de uitzending van Netwerk’, is ook niet erg elegant. Een herschikking van de omroepen op vaste netten kan bijvoorbeeld de volgende indeling opleveren:

Nederland 1: EO, NCRV, KRO, Humanistische Omroep, BOS, NMO, OHM, IKON, ZVK, Joodse Omroep, RKK en NIO.

Nederland 2: NOS, NPS, Teleac en RVU.

Nederland 3: VARA, VPRO en BNN.

Nederland 4: Tros, AVRO, MAX, PowNed en WNL.