Voorbij het eigen gelijk
 
 
avatar
     
Column

Waar blijft de Marechaussee in Hilversum?

Nog niet zo heel lang geleden was ik te gast bij een uitzending van BNR. Er werd gediscussieerd over de bezuinigingen bij defensie en een (volgens eigen zeggen) “woeste actievoerder”, hoog in rang binnen het leger, nam via de telefoon aan de discussie deel. De actievoerder was tegen de defensiebezuinigingen. Ik vroeg hem of hij wellicht aan het gewone volk kon uitleggen wat het nut is van tanks en kanonnen. Niet dat ik er het nut niet van inzie, maar in tijden van crisis is het wegbezuinigen van wapens en oorlogsmaterieel wel het makkelijkste te verkopen, dus je kunt niet verwachten dat Henk & Ingrid wakker liggen van bezuinigingen bij defensie.

De actievoerende ster met streep zei dat het leger van landsbelang is. Niet alleen om het land te verdedigen tegen invallende hordes maar ook bij binnenlandse aangelegenheden. “Zo heeft het leger ook de taak om, bijvoorbeeld middels de marechaussee, de politie bij haar taken bij te staan”, liet de boze defensieactievoerder weten.

Oranjes beveiligen
Ik moest lachen. Bij mijn weten doet de marechaussee in Nederland weinig meer dan de Oranjes beveiligen en de douaneposten op Schiphol bemannen. Ik kan me in elk geval niet herinneren dat de jongens van stavast der marechaussee ooit zijn ingezet om de politie te ondersteunen, of het moet bij een actie met Molukse kapers diep in ons verleden zijn geweest. Sterker nog, in Nederland geldt: als de politie de zaak niet meer aankan, dan laten we de misdaad lonen.

Daarbij dacht ik aan Hilversum waar een zieke golf van extreem geweld de onschuldige burger alweer maanden teistert omdat PvdA-burgemeester Pieter Broertjes weigert zijn burgers te beschermen tegen straatterreur en agressieve gekken. Om de slachtoffers van het zinloze Hilversumse geweld vervolgens doodleuk een trap na te geven door de vele geweldsdelicten “incidentjes” te noemen. (“Lullig dat u in coma ligt, maar hee, incidentjes gebeuren hè, vette pech gehad man.”)

Moordcommando
Ik grapte tegen de defensieactivist en de radiopresentator dat als het Nederlandse leger werkelijk is bedoeld om de politie te ondersteunen dat ze dan maar snel een bataljon marechaussees naar Hilversum moeten sturen. De presentator en de defensie-activist moesten lachen, en dat was dat. Een lollig einde aan een interessante maar zinloze discussie, want het leger wordt hoe dan ook wegbezuinigd.

Vandaag lees ik hoe een onschuldige Marokkaanse jongen van achttien op werkelijk onvoorstelbare wijze is gemarteld en voor dood achtergelaten door een groepje andere Marokkaanse jongens. Om niets. Voor de lol. Uit de verslaggeving valt op te maken dat het slachtoffer veel geluk heeft gehad en op z’n minst blind had moeten zijn of gewoon dood. Dat laatste was in ieder geval waar de daders op uit leken te zijn. Een moordcommando dat willekeurige burgers afslacht, en onbeperkt vrij rond mag dwalen door de Hilversumse straten.

Mediapark
Dit alles vond plaats in Hilversum-Noord nota bene. Daar ligt ook het Mediapark. Op station Hilversum-Noord arriveren en vertrekken elke dag duizenden medewerkers van de publieke en commerciële omroepen, evenals hun gasten. Ook ‘s avonds laat.

Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als straks een bekende verschijning op het Mediapark wordt gemolesteerd of afgeslacht. Of, veel erger: als het agressieve tuig besluit een studio binnen te dringen. En gelooft u mij, dat is makkelijker dan u denkt. Sinds de moord op Fortuyn, op een parkeerplaats van het Mediapark, is de beveiliging aldaar er alleen slechter op geworden, niet beter. Meerdere malen ben ik daar geweest voor een bezoek aan een studio en meerdere malen kon ik fluitend overal in en uit. Er was niemand die zich voor mij, een onbekende gast, interesseerde.

Vluchtgedrag
De vraag is nu hoelang burgemeester Broertjes eigenlijk nog wil doorgaan met zijn vluchtgedrag. Hoe lang wil hij dit soort “incidentjes” laten gebeuren? Tot er een BN’er dood is? Een Mediapark bezoekende politicus wellicht? Moeten de medewerkers van de omroepen zich eerst massaal onveilig gaan voelen op hun werkplek?

Ik heb het in ieder geval even opgezocht en ja, de marechaussee mag inderdaad de politie bijstaan. In Hilversum lijkt me dat geen al te grote luxe aangezien er in de uitgaansgebieden reeds “particuliere beveiliging” is ingezet bij gebrek aan politie. Dat gebrek aan politie lijkt mij een doorslaggevend argument voor een bijstandsaanvraag bij de marechaussee.

Burgemeester Broertjes kan nu actie ondernemen, de straten schoonvegen en daarmee zijn burgers adequaat beschermen. Of niet, maar dan moet hij straks niet raar staan te kijken als zijn burgers het recht in eigen hand nemen. Dat is namelijk de uiterste consequentie van halfslachtig veiligheidsbeleid. Zelfs de meest fatsoenlijke, keurige liefhebber van de rechtsstaat zal zichzelf willen verdedigen wanneer het geweld in zijn achtertuin is aanbeland en de staat met het geweldsmonopolie niet langer functioneert.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.