Frans Bauer en de ziekte van de PvdA

10-10-2009 22:03

De PvdA verkeert in ‘een deplorabele staat’. Avondkrant de NRC onderschepte maandag een email van Diederik Samsom waarin het Kamerlid tot deze conclusie komt. En dat is nieuws. Want Diederik Samsom is niet de eerste de beste: hij is fractiesecretaris van de PvdA, constateert de NRC fijntjes. Bovendien is hij nog niet zo lang geleden slechts ‘nipt’ door Mariëtte Hamer verslagen in de race om het fractievoorzitterschap in de Kamer. Tot zo ver de feiten. Want wat Samsom schrijft, weet de rest van Nederland natuurlijk al lang. In die zin is niet zo zeer zijn constatering opmerkelijk, maar veel eerder dat hij er nu pas mee komt. De onttakeling van de sociaal-democratische beweging is de facto al vele maanden gaande en voer voor partijleden, journalisten, opiniepeilers en analisten. Want wat is er toch aan de hand met de PvdA?

Om die vraag te beantwoorden moeten we terug naar een uitzending van De Wereld Draait Door. Het is de avond na de eerste dag van de Algemene Beschouwingen. Te gast is Felix Rottenberg, het intellectuele geweten van de zieltogende partij. Tijdens de uitzending oreert Rottenberg over het retorische talent van de gesel van de sociaal-democratie: Geert Wilders. De PVV-leider had slechts enkele uren eerder ‘de kopvoddentax’ geïntroduceerd. Rottenberg veinsde verbazing over het in zijn ogen perverse voorstel.

Tot zover niets bijzonders. Totdat Matthijs van Nieuwkerk opeens Frans Bauer in het gesprek betrekt. (Spoel filmpje door naar 8:21 min) Wat onze volkszanger eigenlijk van hoofddoekjesbelasting vindt, wil Van Nieuwkerk weten. Frans haalt zijn schouders op. Ik dacht dat het een grap was, pareert Bauer handig.

Maar Rottenberg neemt geen genoegen met dit antwoord. Frans mag dan wel ‘gewoon’ Frans Bauer uit Fijnaart zijn, het kan niet anders of hij kent PVV-stemmers, zegt Rottenberg zijn walging maar ternauwernood onderdrukkend. Want ja, wie naar Frans Bauer luistert, moet wel uit Limburg of Brabant komen. En dan kan het niet anders of je stemt PVV. Rottenberg denkt dat niet alleen. Hij zegt het ook gewoon tegen de totaal verbouwereerde Bauer.

Aanschouw hier in een enkel moment samengebald hoe ziek en rot de PvdA is, een beweging groot gemaakt door de gewone man, de arbeider, ja, de Frans Bauer-luisteraar.

We zien in dit fragment Rottenberg als representant van de bestuurlijke elite met wortels in de Amsterdamse grachtengordel en bijbehorende hete aardappel in de keel versus Frans Bauer de volkszanger, door Rottenberg gebombardeerd tot woordvoerder van alle PVV-stemmers; tot zegsman van de mensen die het naar Rottenbergs smaak niet begrepen hebben; van de mensen die de PvdA niet willen begrijpen; van de mensen die naar foute muziek luisteren en in achtergebleven gebieden wonen; van de mensen waar de PvdA-top bij voorkeur liever niets meer mee te maken wil hebben.

Rottenberg kijkt, als een regent gezeten op het DWDD-podium en wachtend op een antwoord, letterlijk neer op Frans Bauer als vertegenwoordiger van de lagere cultuur. Rottenberg zet daarmee de zanger en zijn fans in de hoek van kiezers met perverse politieke opvattingen.

Rottenberg realiseert zich daarbij geen moment dat door Bauer aan te spreken hij zich richt tot het verweesde PvdA-electoraat. Dat zijn de mensen die hun buurten hebben zien verpauperen en de sociale voorzieningen hebben zien afbrokkelen. Dat zijn de mensen die zich zorgen maken over wat Wilders zo behendig de islamisering van Nederland noemt. Dat zijn de mensen die zich daardoor niet meer herkennen in wat ooit hun partij was: de PvdA.

Rottenberg, verblind door de arrogantie van de bestuurderspartij, ziet dit niet. En voila , aanschouw hier de kloof tussen politicus en kiezer, tussen de elite en het volk, tussen de partij en de arbeider. Diep en onoverbrugbaar. Misschien dat Samsom in plaats van naar Felix Rottenberg te luisteren beter eens naar een optreden van Frans Bauer kan gaan.

CC-foto: Thuiz