Vanaf 2006 heeft de patiënt al te maken met lagere vergoedingen voor medicijnen en medicijnvervanging. Van medicijnen die onderling vervangbaar kunnen zijn vanwege dezelfde werkzame stof, wordt alleen de goedkoopste vergoed en dus meegegeven. Het is bekend dat er toch onderlinge verschillen bestaan tussen deze middelen wat betreft werkzaamheid als bijwerkingen en niet iedereen is gebaat bij het goedkoopste middel. Er kan dan gezorgd worden voor een ander middel, maar dat moet via de huisarts worden afgedwongen die op een omvangrijk formulier zeer precies moet aangeven wat de problemen met het goedkoopste middel zijn en waarom u een duurder middel dient te krijgen.
Wordt u niet minstens doodziek van het middel wat u niet meer wilt, kan de huisarts niets voor u doen en is het een kwestie van pech hebben. Nog meer pech ontstaat daarbij omdat vele apothekers de duurdere middelen ook niet meer in het assortiment houden. Geen apotheker sprong voor u in de bres.
Tevens zijn vele middelen buiten het vergoedingensysteem gevallen vanaf 2006. In elk geval alle zogenoemde zelfzorgmiddelen: middelen die met maar ook zonder recept verkrijgbaar zijn. Dat ze bij u noodzaak zijn maakt niet uit, u zou het tevens voor de lol kunnen kopen dus dient er in alle gevallen voor betaald te worden. Dan zijn er nog de middelen die ‘teveel’ gebruikt werden dus het wel zo voordelig is als u die zelf betaald. Denk aan slaapmiddelen of relaxers. Geen apotheker kwam voor u op.
Vergoedingenlijsten
In 2006 ontstonden ook de geneesmiddelen vergoedingenlijsten. Medicijnen die op die lijst voorkomen, worden jaarlijks – of sommige zelfs halfjaarlijks – bekeken op prijs, waarna het goedkoopste merk van dat moment vergoed wordt en alle overige merken niet meer. In de praktijk komt het er op neer dat andere merken ook niet meer gegeven worden door apothekers. Patiënten moeten elk jaar of half jaar maar weer zien wat ze krijgen, of het even zo werkzaam is als het vorige merk en hoe de bijwerkingen vallen. Geen apotheker gaf er om.
Inmiddels wil Ab Klink (minister Volksgezondheid) het vergoedingensysteem nog meer liberaliseren. Apothekers zullen net als u vergoeding voor het goedkoopste middel ontvangen en de receptenvergoeding zal niet omhoog gaan volgend jaar. Plots worden apothekers in Nederland massaal wakker. Hel en verdoemenis wordt voorspeld door de branche: er zullen ontslagen vallen of erger, faillissementen volgen! Dat kan en mag toch niet gebeuren. Brochures liggen op de balie, medewerkers zijn in T-shirts met de tekst ‘Ik geef (om) Zorg’ gehezen, vele apothekers stonden afgelopen dinsdag demonstrerend in Den Haag. Patiënten krijgen elk bezoek aan de apotheek uitgelegd dat zij gedupeerd worden door Ab Klink, of zij even voor de apothekers en tegen Ab het medicijnzakje willen tekenen en inleveren, dan kan dat als ludieke petitie worden aangeboden binnenkort.
Demonstratielust
Mocht u onverhoopts patiënt zijn en een geneesmiddelen zakje cq. petitie onder uw neus geschoven krijgen, overdenk dan even waar u voor tekent. Bedenk dat het de apotheker echt niet om zorg voor u te doen is maar zorg voor de eigen portemonnee. Dat een bijstellen van de receptvergoeding voor apothekers voldoende zal zijn om elke demonstratielust te doen verstillen, terwijl u nog steeds tegen exact dezelfde problemen aan loopt als de jaren ervoor.