Vroeger was alles anders. Makkelijk gezegd, maar als we het hebben over een Klassieker als Feyenoord – Ajax dan is dat ook zo. Tot halverwege de jaren zeventig ging dat maar om één ding. Wie zich de beste van Nederland mocht noemen. Spelen voor Feyenoord en Ajax was een eer. Terwijl de mensen op de tribune nog nooit van hooliganisme hadden gehoord werd op het veld totale oorlog gevoerd. Zowel Feyenoord als Ajax speelden voetbal van hoog niveau en gebruikten de doodschop als die nodig was. Ook de psychologische oorlogsvoering mocht er zijn.
Zo werd Johan Cruijff voor de wedstrijd altijd apart genomen door Feyenoord verdedigers IJzeren Rinus Israel en Theo De Tank Lazeroms. Of Cruijff wel wist dat hij alleen op zijn eigen helft mocht voetballen. Maar dat meneer uit moest kijken als hij op de helft van de Rotterdammers kwam. Dat hij dan zomaar een gebroken enkel, verbrijzelde knie of ander lichamelijk ongemak kon oplopen. De beste wedstrijden speelde Cruijff niet in Rotterdam. Want de doodschop werd ook uitgedeeld. Vraag maar aan Ajax legende Piet Keizer die van Feyenoord legende én beste vriend Willem van Hanegem een rotschop kreeg toen hij doorbrak. De man werd van het veld gedragen en de volgende dag zaten de heren met elkaar aan het bier.
Doodschop
Wat is er mis met een doodschop als het om winnen gaat? Dat hoef je vandaag de dag ook niet uit te leggen in landen als Argentinië en Uruguay. Als daar een doodschop het verschil maakt tussen winst en verlies twijfelt niemand. Dan maar de tegenstander in het ziekenhuis. Dat snapt Suarez natuurlijk ook.
Zondag wordt Feyenoord dus in de ArenA geconfronteerd met Ajax en spits Suarez. Gevalletje te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken. Want zagen we de man scoren toen het voor zijn land erop aan kwam? Neen. Maar in Nederland is hij groot en dan moet Feyenoord er wat mee. De doodschop dus.
Schwalbe
Feyenoordaanvoerder Van Bronckhorst moet Suarez voor de wedstrijd als back in the days even apart nemen. Even informeren of de man nog van plan is om een schwalbe uit te voeren. En er meteen bij vertellen dat de sanctie die daar op staat een gebroken been is. Dat er ook best gevoetbald mag worden buiten een straal van dertig meter van de Rotterdamse goal. Want daar binnen breekt Suarez zomaar zijn been. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Als Feyenoord dat eens begrijpt. Dat voetbal op leven en dood is. Dat het een kwestie van eer is. Het belang van de stad Rotterdam en ver daarbuiten. Dan is er zondag niks aan de hand en winnen ze voor het eerst sinds jaren weer. Zolang die doodschop maar gegeven wordt en het bloemetje de volgende dag persoonlijk aan het ziekenhuisbed van Suarez wordt bezorgd.
Foto: Nationaal Archief