ThePostOnline

Seks en de Stasi

13-11-2009 10:27

Met de staart tussen de benen gingen ze er vandoor, toen 20 jaar geleden de muur aan gruis werd geslagen door jubelende Duitsers uit oost en west. De Stasi. Maar hun afgeworpen vruchten bloeien elders op de planeet weer op. In wereldstad Londen. De Staatssicherheitsdienst was in de tijd dat ze operatief was een van de best werkende geheime diensten op aarde. Als er indertijd een missverkiezing voor dit soort instanties zou hebben bestaan, zou de Stasi een meid zijn die zonder schroom, met haar bruine sjerp om, op plek 3 naast de CIA of MI5 kon staan.

Een van de redenen waarom de Oost-Duitse Staassicherheitsdienst zo effectief was, lag aan het feit dat de dienst een penetratiegraad van 1 op 50 had. Op elke 50 oost-Duitsers werkte er dus eentje samen met de Stasi. Neem een middelbare school van 600 leerlingen plus 40 man personeel en tel uit je Stasi’s.

Die tijden lijken voorbij, het communisme is Europa uit gejaagd en de DDR bestaat al twee decennia niet meer. Bovendien is de Stasi-meid inmiddels uitgekotst en op leeftijd. Ze zou er niet meer aan moeten denken in haar blootje op een podium te gaan staan.

Orwell
20 Jaar na dato hebben nota bene de Engelsen het gedachtegoed van de Stasi opnieuw tot leven gewekt. In de Londense deelgemeente Harrow wordt 2000 burgers tegen vergoeding gevraagd om de buren te gaan bespioneren op hun gedrag. De deelgemeente heeft een inwoneraantal van 216.000 mensen. Dus we tellen hier een penetratiegraad van bijna 1 op 100. De situatie is straks zo dat inwoners van de gemeente die in al hun onschuld een blikje op straat gooien een minuut later de politie aan hun deur treffen. Orwell, draai je gerust even om.

Dit idee vindt nu al weerklank in andere delen van Londen. Een stad die wereldwijd beschouwd wordt als open, veelzijdig, hip en sexy. Gezien deze gretigheid zal het voor de Londense, verloren gewaande dochter van de oost-Duitse Stasi waarschijnlijk niet lang duren voor ze samen met de CIA op het geheimedienstenpodium mag komen glimlachen en wuiven.

Laten we vooral hopen dat dit onze moralistische, paranoïde regering in ons land niet op ideeën brengt.