Sport

Het is allemaal hosanna bij AZ

15-12-2009 18:10

Wat gaat het toch goed met AZ. Koeman werd wegens tegenvallende resultaten ontslagen. En na het wegvallen van voorzitter Scheringa, hoofdsponsor DSB Bank en daarmee een rekening courant van veertien miljoen waaruit de club naar behoeve kon putten hoort de burgerman alleen maar goede berichten. Kampioen worden lukt AZ niet meer, tweede worden gaat ook niet en of ze Europees voetbal halen is ook nog maar de vraag. Een nieuwe sponsor heeft men nog niet. Toch houden ze in Alkmaar het hoofd koel. Want ineens flirt de club met de grote mannen uit het trainersgilde. We spreken Dick, Co en Louis.

Eerst Dick Advocaat. Zijn voorganger Ronald Koeman was nog niet ontslagen of de Kleine Generaal stond al klaar om hem op te volgen. Voor de vorm moest de Belgische Bond eerst ingewikkeld doen, want hij is bij hen in dienst. Een toneelstukje, want in het contract van Advocaat staat gewoon dat hij een leuke nevenfunctie bij een club mag doen. Dick heeft er zin in om het seizoen in Alkmaar af te maken. Die loodst AZ met gemak naar Europees voetbal en gaat dan weer terug naar België. Zijn eerste doelstelling mislukte. Want PSV kon volgens hem niet winnen van AZ. En toch won PSV, want zo is PSV. Niet dat zoiets Dick Advocaat uitmaakt. Bluffen hoort erbij. Aan het einde van het seizoen gaat de kleine man als geslaagde tussenpaus een paar ton rijker weer terug naar België.

Dan is het de beurt aan Co Adriaanse. Die was al eerder een gevierde trainer in Alkmaar. Deed wat aan opbouwwerkzaamheden en is erelid van AZ. Niet gek dus dat hij vorige week meteen aangaf klaar te zijn om volgend seizoen de nieuwe trainer te worden. Voor de vorm deed AZ terughoudend, maar ondertussen stelden ze Adriaanse wel van te voren op de hoogte van het vertrek van Koeman. Het verbaast dan ook niemand dat Adriaanse volgend jaar trainer is in het Alkmaarse.

Natuurlijk ontbreekt Louis van Gaal niet in dit verhaal. Die zien ze in Alkmaar het liefst komen als de nieuwe voorzitter. Dikke vrienden met Adriaanse, zorgde voor het enige kampioenschap sinds decennia en daarom een man die prima ligt binnen de club. En natuurlijk meldt Van Gaal straks vanuit München dat hij eerst het werk bij de lokale Bayern afmaakt. Maar dat hij wel gestreeld is door het aanbod en in de toekomst zeker weer aan de slag gaat bij AZ.

Men heeft de zaken dus onder controle in Alkmaar. Men kijkt verder dan een halve maand vooruit en dat is in Nederland een pluspunt. Bij FC Twente deden ze dat eerder en die worden dit jaar kampioen. Bij Feyenoord keken ze niet verder en die zijn over een paar jaar failliet. AZ wordt later ook weer kampioen. Omdat een prima beleid grote mannen al Adriaanse, Advocaat en Van Gaal weet te behagen.