Censuur bij de voetbalclub

22-12-2009 12:00

Censuur gaat het helemaal worden. Downloadverboden, minaretverboden, politici vervolgen, met een beetje goede wil kun je het allemaal op censuur gooien. En terecht. Niets is erger dan een overheid die bepaalt wat deugt of niet. Gelukkig is het onderdeel van een brede maatschappelijke beweging. DeJoop modereert vooraf en nu wagen ook voetbalclubs zich eraan. Willem II liet een spandoek met de uiterst kwetsende en opruiende tekst: ‘Verbunt: game over’ verwijderen.

Voor uw informatie: Verbunt is de voorzitter van de Tilburgse voetbalclub Willem II. Deze prachtige maar modale voetbalclub (voor het laatst kampioen in 1955) staat er momenteel niet al te best voor, zoals de ranglijst laat zien. Er moest bovendien om geld worden gebedeld, bij de gemeente. Die gaf dan wel geen cash, maar heeft wel de huur van het stadion opgeschort. Genoeg problemen voor de club. Zoals het hoort, krijgt de voorzitter, Hans Verbunt, de schuld. Een andere keer is het de trainer, maar die schoppen ze er meestal uit voordat de kritiek de voorzitter bereikt.

Onder Willem II supporters is het geduld wel op. Nadat in 1998 de Tricolores in de UEFA-cup mochten spelen en het jaar erop zelfs de Champions-league haalden, ging het hard bergafwaarts met de Tilburgers. Slechte voetballers, slecht management, en nu spelen ze tegen degradatie. Sportief en financieel zit de club aan de grond. En dat voor een stad met meer dan 200.000 inwoners. Reden genoeg voor de supporters tot klagen. En dat doen ze vooralsnog redelijk netjes. Meestal geen woedende supporters die zich bij de poort verzamelen, maar een keurig spandoek tegen de voorzitter. Hans Verbunt is sinds 2005 voorzitter van de Tricolores en dat heeft nog tot geen enkel resultaat geleid.

Supporters horen te klagen, iemand hoort de schuld te krijgen. De voorzitter is dan een prima doelwit. Maar waarom gedraagt een club zich dan als een zeurend kind, als een gedemoniseerde Geert Wilders in de Tweede Kamer? Er is geen enkele reden om een spandoek met de tekst “Verbunt:, Game over” te laten verwijderen uit een stadion. Al helemaal niet als een week ervoor nog is toegezegd dat zulke spandoeken mogen blijven hangen.

Het bestuur van de voetbalclub krijgt het blijkbaar echt benauwd. Het kan in ieder geval heel erg slecht tegen kritiek. Kwetsen is meestal onnodig, maar als je door zo’n tekst gekwetst wordt, ben je niet goed bij je hoofd. Dan ben je paranoïde, ben je bang voor je baantje, je vindt jezelf als voorzitter veel te belangrijk en ben je dus per definitie ongeschikt om een voetbalclub (of welke organisatie dan ook) te leiden. Dan kan censuur tegenwoordig nog zo bon ton zijn, het blijft nog steeds belachelijk.

Huub Bellemakers had 15 jaar een seizoenkaart, nog in het oude stadion en mag dus kritiek hebben op Willem II, ook al is ie tegenwoordig teletekstsupporter.