Vorige week kondigde BNN aan een oud programma weer van stal te halen: Lijst Nul. Het nobele doel is de jeugd en de politiek dichter bij elkaar te brengen. Het programma gaat in het voorjaar haar vierde editie beleven met Sophie Hillbrand en Filemon Wesselink. Dit keer gaat Lijst Nul Den Haag pas echt goed opschudden, waarschuwden de presentatoren alvast, want BNN gaat een echte politieke partij oprichten. De mediawet stond dat helaas niet toe, maar er komt wel een politieke talentenjacht naar een jongerenlijsttrekker die vervolgens zijn eigen partij wint. Hoe gaat die jongerenpartij eruit zien? Ik weet het wel.
Alle idioten verzamelen
Alle jongeren van Nederland kunnen zich inschrijven, maar het is voorspelbaar wie dat zullen doen: het zijn de jongeren die altijd te porren zijn voor politieke functies en politieke activiteiten: actieve jongeren uit jongerenraden van gemeenten, leden van politieke jongerenorganisaties en jongeren die regelmatig debatten afstruinen. Jongeren die normaal niet politiek actief zijn, zullen zich niet aanmelden, terwijl juist zij Den Haag zouden ‘opschudden’, zoals de bedoeling is.
Misschien zou BNN eens kunnen informeren bij politieke jongerenorganisaties wat voor typen zich zullen aanmelden. Jongeren die het in die organisaties goed doen, hebben een politieke carrière voor zich en zullen zich niet snel lenen voor dit goedkope experiment. Dan blijft er dus maar één groep over: de jongeren die te slecht zijn om bestuurder te worden van de Jonge Socialisten in Lelystad of na ruzie werden verwijderd uit de jongerenraad van Anna Paulowna. Deze ‘idioten’, zoals voorzitters van politieke jongerenorganisaties ze zelf noemen, zullen zeker staan te trappelen om met BNN’s hulp de Tweede Kamer in te komen.
Best moeilijk, die standpunten
De volgende vraag is waar die jongerenlijsttrekker voor staat. Is hij de ‘vertegenwoordiger van de jongeren’, zoals Sophie Hillbrand zegt? Iedereen is nu al benieuwd wat de lijsttrekker vindt van integratie. Moet Lijst Nul de grootstedelijke urban-jeugd geloven in dat er helemaal geen problemen zijn in multicultureel Nederland, of moet de partij luisteren naar de plattelandsjeugd die via de televisie te weten is gekomen dat hun blanke omgeving binnenkort door moslims wordt overspoeld? Een standpunt formuleren dat ‘jongeren’ aanspreekt is net zo ingewikkeld als een standpunt dat ‘burgers’ moet aanspreken.
En zelfs al zit je als jongere in de Kamer met je ‘jongerenstandpunt’, dan gaat het nog steeds mis. Politiek blijkt ook over inhoud te gaan. Dan blijk je een mening te moeten hebben over de invoering van competentiegericht onderwijs in het MBO, de verschillende financiële opties voor de AOW en de hypotheekrenteaftrek. Je komt dan niet ver met je internetpoll dat jongeren de AOW ‘heel belangrijk vinden’ of dat ze vinden dat ‘de AOW moet blijven zoals die is’. Hoe wil de jongerenpartij dat dan betalen? Zonder inhoudelijk doortimmerd programma is een zetel voor Lijst Nul inhoudelijk zinloos, kan de partij geen invloed uitoefenen en zit die jongere daar feitelijk vier jaar voor joker.
Dus BNN: houd op met deze onzin en begin gewoon een programma waardoor jongeren goed geïnformeerd kunnen gaan stemmen. We hebben al genoeg zinloze splinterpartijen en te veel jonge Kamerleden die geen ideeën hebben.
Chris Aalberts promoveerde onder andere op Lijst Nul. Tegenwoordig is docent en onderzoeker politieke communicatie.