Weten & Tech

Zuipen geen effect op studieresultaat

24-03-2010 09:00

Goed nieuws voor studenten! Uit een studie van Amerikaanse universiteiten Brown en Boston University School of Public Health blijkt dat extreem veel drinken (in het Engels zo mooi binge drinking) geen effect heeft op de academische prestaties van de drinker de volgende dag. De onderzoekers lieten proefpersonen veel drinken en maten de dag erna hoe goed de proefpersonen scoorden op een tentamen. ‘Veel’ betekent volgens de onderzoekers 0,12 g% BrAC, een eenheid die justitie gebruikt om de hoeveelheid alcohol in iemands adem te meten (het daadwerkelijk aantal alcoholische eenheden waarmee dit correspondeert is afhankelijk van geslacht en gewicht).

Dronkenschap de avond ervoor bleek geen effect te hebben. Dit ging zowel op voor vragen waarbij het lange termijn-geheugen getoetst werd, als vragen waarbij recentelijk opgedane kennis getoetst werd. Het is niet alles goed nieuws dat de klok slaat. Studenten dienen zich te realiseren dat binge drinking wel effect kan hebben op belangrijke academische vaardigheden als papers schrijven. Bovendien bleek uit het onderzoek dat de pogingen tot comazuipen wel tot verminderde concentratie en – niet onbelangrijk – een slechtere bui leiden.

De studie verschijnt in het aprilnummer van het wetenschappelijke tijdschrift Addiction.

Update: ik heb de daadwerkelijke studie (bibliotheektoegang vereist, maar op aanvraag bij mij beschikbaar) nog eens nageslagen. De mannelijke proefpersonen dronken gemiddeld 1,609 liter Carlsberg om die 0,12 BrAC te bereiken, wat neerkomt op bijna zeven blikjes bier. De vrouwen dronken gemiddeld 1,122 liter, oftewel bijna vijf blikjes. Het lijkt er dus op dat ze in de Verenigde Staten niet hetzelfde verstaan onder binge drinking als in Europa. De alcohol moest binnen een uur op zijn, dat dan weer wel.