KRO over de schreef met stemadvies

25-05-2010 18:10

Kleur bekennen, dat doen we allemaal bewust of semi-onbewust. Objectiviteit bestaat niet en wie beweert van wel, neemt daarmee gelijk een subjectief standpunt in. Nooit zullen we het allemaal eens worden in Nederland, zeker niet met zo veel mensen op zo’n klein stukje aarde. Logischerwijs hebben dus ook de Publieke Omroepen een kleurtje, ondanks het feit dat ze geacht worden onpartijdig te zijn. Maar goed, wie VARA zegt, denkt Felix Rottenberg en wie met zijn ogen knijpt als hij Andries Knevel op de buis ziet, denkt dat hij naar André Rouvoet zit te kijken. Dat is vervelend, maar het is aan de kijker om daar een oordeel aan te verbinden, want er worden an sich geen expliciete ideeën opgedrongen.

Hoe anders speelt de KRO het in de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni. Die grotendeels door belastinggeld gefinancierde omroep denkt de regels voor onpartijdigheid te omzeilen door niet te zeggen op welke partij u móet stemmen komende maand, maar door te zeggen op welke partij u níet moet stemmen. De KRO is namelijk van mening dat de bezuinigingsplannen van GroenLinks en de PVV schadelijk zijn voor haar leden (lees: voor de eigen financiële situatie) en roept daarom in een schrijven aan al haar 460.000 leden (inclusief kek roze PowNed-stickerdinges) op om vooral niet op de partij van Geert Wilders of die van Femke Halsema te stemmen.

Mediawet
Hiermee omzeilt de KRO wellicht de Mediawet, maar overtreedt desalniettemin een fatsoensnorm: Publieke omroepen worden (grotendeels) betaald uit algemene middelen, dus ook van het geld van mensen die juist wél van mening zijn dat een korting op omroepsubsidie een goede zaak zou zijn. En waarom ook niet? Programma’s als Boer Zoekt Vrouw, Puberruil en – aargh! – BlootGewoon (juist, allen KRO) zijn sowieso meer geschikt voor een commerciële zender dan voor een uit gemeenschapsgeld betaalde omroep. Ja, ze snappen de noodzaak van bezuinigen heus wel bij de KRO, maar dan liever een paar regels en een kopieerapparaat minder dan dat ze moeten stoppen met het maken van totaal overbodige programma’s als KRO’s Rode Kamer.

Rest mij, niet door enige vorm van subsidie uit algemene middelen gehinderd, niets anders dan u allen derhalve op te roepen om juist wél op GroenLinks of de PVV te stemmen, want als de KRO met haar onbezonnen actie één ding duidelijk maakt, is het wel dat de publieke omroep best met wat minder subsidie toe kan. Om verder misbruik van dat geld in de toekomst te voorkomen, bijvoorbeeld. Als ze een politieke mening willen hebben, laten ze daar bij de KRO hun eigen leden maar fijn zelf voor betalen.

Bart Nijman wordt een steeds groter voorstander van snijden in de Publieke Omroep.