De vraag naar videobeelden in het voetbal is momenteel groter dan ooit. Daar is vooral Jorge Larrionda schuldig aan. De Uruguayaanse scheidsrechter zag een zuiver doelpunt van Frank Lampard over het hoofd tijdens het WK 2010. En niet op een onbelangrijk moment. Ook de Zweedse scheidsrechter Martin Hansson heeft een hoofdrol in de toenemende vraag naar technische hulpmiddelen. Hij was hoofdverantwoordelijke voor de onterechte kwalificatie van de goudhaantjes voor het WK 2010. Hij zag de overduidelijke handsbal van Thierry Henry over het hoofd. Scheidsrechters maken fouten. Dat is logisch. Het zijn tenslotte ook maar mensen. Met videobeelden worden de meeste fouten voorkomen. Dus wat houdt ons tegen?
Meer dan genoeg. De videobeelden verprutsen het imago van het voetbal. We willen niet lijken op dat spelletje met twee of vier spelers, waarbij een kleine bal met een racket over het net moet worden gespeeld.
Flapdrol
Voetbal is een strijd tussen mensen van vlees en bloed. Daar moet geen techniek aan te pas komen. Voetbal is emotie. Dat haal je volledig weg met de invoering van videobeelden. Als de arbitrage nooit een fout maakt, als er nooit discussie bestaat over een beslissing dan is voetbal geen flapdrol meer aan.
Dan kan ik nooit meer zingen dat de moeder van Wiedermeijder een hoer is. Kan ik nooit meer de scheidsrechter de schuld geven van het slechte voetbal van mijn club. Dan kan ik nooit meer de arbitrage als excuus gebruiken voor een collectieve wanprestatie.
Spanning
Ook scheidsrechters walgen van videobeelden. Logisch. Voor hen is het een persoonlijke strijd om de match tussen twee elftallen goed te leiden. Een beslissing nemen is voor de arbitrage spannend. Het brengt risico’s met zich mee. Wel of geen buitenspel. Een strafschop of niet. Rode kaart of toch geel. Kortom, met videobeelden is het voor hen geen reet meer aan. Alle spanningen worden weggenomen.
Fouten van scheidsrechters zijn niet leuk. Maar het zorgt voor emotie. Het zorgt voor herinneringen. Bij scheidsrechters, bij supporters. Het hoort erbij. Iedereen kent ‘de hand van God’, Valentino Ivanov en de goal van de Engelsman Geoff Hurst. Voetbal is in 1533 voor het eerst gespeeld. Zonder videobeelden. Dat willen we graag zo houden. Het hoort niet bij deze prachtige sport.