ThePostOnline

Jacht op wilde katten moet mogelijk blijven

07-10-2010 14:00

Onlangs is de Brabantse afdeling van de PvdD begonnen met een petitie tegen de jacht op verwilderde katten. De Partij voor de Dieren (PvdD) ziet liever alternatieven zoals vallen en het checken van chips op de katten. Verder schrijft de partij op haar site dat “de zeer eventuele schade die verwilderde huiskatten in een bepaald gebied veroorzaken eerst daadwerkelijk aangetoond moet worden”. Helemaal opvallend is het statement dat de PvdD hierbij aanvoert “dat onderzoek door biologen aantoont dat opengevallen leefgebieden onmiddellijk door andere dieren worden opgevuld” en dat “verwilderde huiskatten kunnen worden geneutraliseerd en teruggeplaatst.” Hiermee geeft deze partij weinig tot geen kennis van zaken te hebben en totaal voorbij te gaan aan het evenwicht dat bestaat in de fauna.

Zoals velen weten is de jacht in Nederland zeer strak geregeld. In principe zijn alle diersoorten in Nederland beschermd. Sommigen dieren staan op een uitzonderingslijst en mogen daarom worden bejaagd gedurende een bepaalde periode. Er zijn ook diersoorten die niet in Nederland thuis horen en het bestaande wildevenwicht kunnen verstoren, omdat zij geen natuurlijke vijanden hebben (dit worden exoten genoemd). De verwilderde kat valt in de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland, Friesland, Flevoland en Utrecht onder deze categorie.

Jagersexamen
De jacht is alleen toegestaan buiten de bebouwde kom. Kattenliefhebbers die vrezen voor hun de dood van hun huisdier hoeven dus niet bang te zijn. In het uiterste geval zal een jager per abuis een geliefde kat van de boer verwarren met een verwilderde kat. Toch zal de jager misschien meer verdriet hebben dan de boer als hij de beschreven fout maakt: de kat zal na een aantal dagen worden gemist door de boer, de boer zal zijn conclusie trekken en de jager zal niet meer het land van de boer mogen pachten voor de jacht. Kortom, er is al een zeer sterk afweermechanisme aanwezig die deze situatie voorkomt. Bij de jachtcursus (voordat je jager bent moet je extreem zware examens afleggen) wordt hier terecht aandacht aan besteed.

Boeren zijn veelal grote liefhebbers van katten, omdat alleen al de geur van een kat muizen op grote afstand houdt. Vaak zijn er daarom meerdere katten aanwezig in de buurt van een boerderij. Toch kan er een kritische noot worden geplaatst bij deze liefhebberij van de boer: ze nemen geen maatregelen om te voorkomen dat de katten zich in grote getallen voortplanten.

Vier bezwaren
Vroeger was het zo dat de jonge kittens in een vuilniszak met een steen werden gestopt en in een nabije sloot werden gedumpt. Het is goed dat dit (bijna) niet meer voorkomt, maar hierdoor ontstaat de situatie dat katten de bossen intrekken en daar het natuurlijk evenwicht (de hoofdreden dat jagers jagen) ernstig verstoren. De PvdD verbindt de conclusie aan het bovenstaande dat de ‘jacht op verwilderde katten’ moet worden verboden. Dit is vanuit het oog van een dierenliefhebber misschien in eerste instantie begrijpelijk, maar als je de bovenstaande kennis van zaken hebt niet.

Ten eerste is er geen “jacht op verwilderde katten”. Het is eerder zo dat de jagers een veld in lopen en toevallig een kat tegen komen waarvan het duidelijk is dat deze verwilderd is en daar dus op schieten. Door de gebruikte terminologie wordt de suggestie gewekt dat jagers samen het veld in trekken op zoek naar een paar katten om te schieten; dat is onzin.

Ten tweede los je hierdoor het probleem niet op. De jagers treden repressief op: pas nadat het probleem is ontstaan lossen zij dit op. Zij zijn dus het correctiemechanisme voor als het fout is gegaan bij de eigenaar van de katten. De focus moet daarom worden verplaatst van de jagers naar die eigenaren. De jagers willen immers alleen (zoals altijd) ervoor zorgen dat het wild in evenwicht is, het is daarom verkeerd om ervoor te zorgen dat zij straks met lege handen zijn indien een verwilderde kat dit evenwicht zal verstoren..

Ten derde zijn er praktische bezwaren tegen deze petitie. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met deze katten indien zij (na veel moeite en een tijd de natuur te hebben verstoord) worden gevangen? Verwilderde katten zijn zeer lastig, zo niet onmogelijk om tam te maken en hierdoor dus ongewild als huisdier. De harde werkelijkheid is daarom dat het waarschijnlijk is dat (met name als een asiel vol zal zitten) het dier een spuitje zal krijgen. Per saldo is de verwilderde kat dus niet beter af.

Ten vierde gaat er heel veel tijd verloren indien de jagers eerst de schade moeten aantonen. Als jagers een kat zien willen zij meteen adequaat reageren en een oplossing hebben voor dit probleem, niet vele dagen afwachten en hopen dat deze kat in een val loopt. Of, zoals voorgesteld wordt door de PvdD: eerst bewijs verzamelen dat deze kat schade aanricht, dat vervolgens laten controleren door de gemeente en dan pas daadwerkelijk over kunnen gaan tot het vangen van de kat. Dit is totale onzin. Een jager maakt, gezien het bovenstaande, zelf zorgvuldig die afweging en een kat die leeft in het bos richt per definitie schade aan.

Kennis van zaken
De eerder aangehaalde opmerkingen op de site van de PvdD geven aan dat er nauwelijks kennis aanwezig is op het gebied van wildbeheer:”Onderzoek door biologen toont aan dat opengevallen leefgebieden onmiddellijk door andere dieren worden opgevuld.” Het is natuurlijk de bedoeling dat het opengevallen leefgebied wordt bezet door een dier dat een natuurlijke gezien in Nederland thuishoort en van oorsprong een natuurlijke vijand heeft Hierdoor blijft de fauna in evenwicht en kunnen alle wildsoorten in Nederland overleven. Een kat hoort hier overduidelijk niet toe en verstoort dit evenwicht ernstig. Het hele idee van een goed faunabeheer is kennelijk non-existent bij de partij die meent de belangen van dieren te behartigen. Bovendien blijkt uit dit citaat dat de PvdD kennelijk vindt dat de kat in het bos thuishoort.

Verder zouden “verwilderde huiskatten kunnen worden geneutraliseerd en teruggeplaatst.” Teruggeplaatst in het bos? Of bij de boer, waarna het wederom de natuur in zal trekken en verstoren? Dit geeft echt aan dat iedere kennis van wildbeheer en natuur in het algemeen totaal ontbreekt bij de PvdD.

Tenslotte ben ik zeer benieuwd naar de kosten die dit alles met zich mee zal brengen. Hoeveel kosten de ambtenaren die deze dieren moeten vangen? Hoeveel kost het opvang in het asiel? De kosten van de dierenarts, dus onderzoek en operatie? Hoeveel kosten de chips om de katten te volgen?

Realistische oplossing
Laat er geen misverstand over bestaan: er is nauwelijks een grotere dierenliefhebber te vinden in Nederland dan ondergetekende, maar we moeten wel realistisch blijven en kijken naar oplossingen die werken. Als de PvdD daadwerkelijk de belangen van dieren zou behartigen zou deze partij de conversatie aangaan met boeren en het hebben over de sterilisatie van katten. In plaats daarvan moeten de jagers het weer ontgelden na zeer bedenkelijke statements. Hiermee speelt deze populistische partij in op de onderbuikgevoelens van kattenliefhebbers. Juist de PvdD zou zich gelukkig moeten prijzen met een aantal goed opgeleide vrijwilligers die veel geld en tijd steken in het beheer van fauna in Nederland.