ThePostOnline

Blekers varkensdilemma voor de vroege ochtend

20-01-2011 09:00

Henk Bleker vindt de bioindustrie ontzettend innovatief en subsidiabelWe hebben best veel varkens in Nederland. Mensen die in het zuidoosten des lands zijn opgegroeid, kunnen daarover meepraten. Nu hebben de houders van al die beesten (de varkensboeren) een probleem. De prijs van het vlees is te laag. En ze moeten aan allerlei idiote milieunormen voldoen, waarvoor ze van alles moeten investeren, terwijl ze al verlies maken per varken. Dus zijn ze boos op de supermarkten, want die verkopen hun vlees voor veel te weinig.

En natuurlijk hebben zij een punt. Want een boer vangt voor een varken zo’n honderd euro (PDF), u zou bij de kassa voor dezelfde hoeveelheid vlees het zoveelvoudige neertellen dat u er stijl van achterover slaat. Zult u zeggen: dan spreken we toch af dat supermarkten niet onder een minimumbedrag mogen verkopen? Prima oplossing.

Europees vlees
Mis. Want varkensvlees is een Europese aangelegenheid en Appie betrekt het net zo makkelijk bij boer Günther als bij boer Sjaak. Geld naar Duitsland pompen gaat onze boeren niet helpen, dat spreekt. En die boeren moeten geholpen worden, vindt ook onze staatssecretaris van economische zaken, innovatie en, natuurlijk, landbouw. Vlees opslaan en wachten op betere tijden, met Europees geld. Prima innovatieve oplossing.

En dat mag ook wel, want intensieve veehouderij is ontzettend economisch en innovatief. Zo kunnen kippen ongelofelijk rendabel worden geteeld, en passen er wel dertig varkens in een betonnen hok. Tel uit je winst! Efficiency is de bom. Met de nieuwste mengvoeders zijn ze ook nog eens dubbel zo snel dubbel zo vet. Innovatie waar je bijstaat, daar mag dus best wat Europees geld naartoe. U mag raden van welke partij staatssecretaris Henk Bleker afkomstig is en het is niet de VVD.

Filmpje met Henk Bleker
Nu is Henk Bleker is bepaald geen domme man en hij zal dus best snappen dat hij zichzelf met zijn varkensvleesberg-opslagplan een tikkie tegenspreekt. Luistert u even mee? (En nee, nu niet allemaal de inhoud niet meer meekrijgen vanwege de hilarische voice over).

Juistem. Fijn ook dat het allemaal zo werkt. Boeren hebben geen geld om te investeren omdat ze praktisch failliet zijn, Appie koopt zijn vlees in Duitsland waar de klant het niet hoeft, maar Bleker gelooft er in Drenthe heilig in dat we binnenkort allemaal superdiervriendelijk sterrenvlees eten? Ja ja. Wat rest is de gesubsidieerde opslag van varkensvlees in hoop op betere tijden.

Wat wil die man nu eigenlijk?
In Nederland wordt op dit ogenblik ongeveer drie keer meer varkensvlees geproduceerd dan wij kunnen opeten. Misschien dat Blekers liberale collega’s hem kunnen uitleggen hoe dat ook alweer zat met marktwerking en vooral met die subsidiekraan?

Of wellicht kan ons gepromoveerd rechtskundig innovatiekanon Bleker ons uitleggen wat hij nu precies wil: minder boeren die netjes met dieren omgaan en voor onze binnenlandse vleesconsumptie zorgen, voor een redelijke prijs, of een verliesgevende exportindustrie in stand houden. Helaas denken wij eigenlijk wel te weten wat hij wil.