Sport

Ruud Gullit leeft alleen voor geld

14-02-2011 08:59

De nacht voordat Gullit werd gepresenteerd als trainer van Terek Grozny pleegden terroristen drie bomaanslagen in de Tsjetsjeense stad. Vier politiemensen en een burger raakten daarbij gewond terwijl men aandacht vroeg voor een te vestigen Islamitische heilstaat in de noordelijke Kaukasus. Logisch, want als een grote ex-voetballer het land bezoekt is men van die aandacht verzekerd. Gullit had een verbazingwekkende verklaring voor de aanslagen.

Martelen
De voormalige sterspeler is aangenomen door Ramzan Kadyrov. Geen lekkere jongen en waarnemend president. Hij streed in de Eerste Tsjetsjeense oorlog tegen de Russen en in de Tweede met de Russen. Hij maakte zijn ommezwaai om het oprukkende Wahabisme te stoppen. Met zijn kadyrovtsy, een tienduizend man sterk privéleger, werd hij bekend als een wreed en meedogenloos man. Zijn soldaten zijn verantwoordelijk voor zeventig procent van alle moorden, verkrachtingen, martelingen en ontvoeringen in Tsjetsjenië.

Daarnaast is hij de trotse bezitter van een privé-gevangenis waar hij gevangenen als boksbal gebruikt en complete families opsluit als gijzelaar. Wat er daar verder plaatsvindt, behoeft weinig fantasie.

Die man liet zijn oog vallen op Ruud Gullit om ‘s lands trots op voetbalgebied beter te maken. Terek Grozny speelt mee in de Russische competitie en doet het daar niet al te best. Onze Hollander heeft als opdracht om de ploeg volgend jaar bij de eerste acht te brengen. Geld is geen probleem. Als premier van het land is Kadyrov de bank.

Onzin
Gullit is hier het probleem. Want de man heeft naast een FA Cup met Chelsea nergens goed werk afgeleverd. Die wordt geen achtste in Rusland en krenkt daarmee de eer van het land en daarmee de gevoelens van Kadyrov. Marteling of moord staan Gullit niet te wachten. Daarvoor is zijn naam en de internationale aandacht te groot. De trainer wordt straks zonder geld de grens over gezet. Tot die tijd speelt hij het spelletje mee.

En die bomaanslagen? “We zijn door de stad heen gereden, maar ik heb niks wat op aanslagen lijkt gezien”, aldus Gullit, “de afgelopen weken is er niets gebeurd en nu ik gepresenteerd ga worden komen opeens dit soort berichten naar buiten. Grote onzin”.