Vlekken van lekkende batterijen verdwijnen ervan, net als de vuiligheid in je wc-pot. Ook is het een handig middel om bloed van de weg af te krijgen na een ongeval, en distributeurs gebruiken het al twintig jaar om de motor van hun vrachtwagens te reinigen. Tevens kan een overdosis ernstige verlammingen veroorzaken en schijnt het een van de belangrijkste oorzaken van osteoporose te zijn, botontkalking. Wist je trouwens dat een stukje bot binnen twee dagen volledig oplost wanneer je het in een glas gevuld met dit spul legt? Zoutzuur zeg je? Nee joh, we hebben het hier over cola!
Om precies te zijn: Coca-Cola, het koolzuurhoudende drankje dat sinds het ontstaan in 1886 mateloos populair is. Bedacht door apotheker John Pemberton als elixer tegen allerlei soorten kwaaltjes. Oorspronkelijk zat er ook alcohol en cocaïne in, maar de bedenker had net zo’n scherpe handelsgeest als de latere CEO’s en maakte de receptuur wat meer mainstream. Het roodwitte logo is inmiddels verworden tot hét symbool van Amerika, of liever gezegd de Amerikaanse consumptiemaatschappij. En dankzij uitgekiende marketingcampagnes staan de zwierige letters op afgebrokkelde muren geschilderd in landen waar zelfs de marketeers nog nooit van hebben gehoord.
Super secret formula
Het zal je niet verbazen dat cola voor het grootse deel gemaakt wordt van veel suiker en cafeïne. Maar rondom één bestandsdeel hangt al 125 jaar lang een waas van mysterie: ‘Merchandise 7X’. Deze super secret formula zou zorgen voor de typische smaak van het drankje, en wordt angstvallig beschermd door de multinational. Coca-Cola doet zelf graag een duit in het geruchtenzakje door te claimen dat er te allen tijde slechts twee mensen zijn die weten waarvan 7X gemaakt wordt. Een mythe is gecreëerd wanneer rondgaat dat deze medewerkers nooit samen mogen reizen, om te voorkomen dat ze tegelijkertijd zouden verongelukken.
Heel spannend, ware het niet dat het recept ook in een ordinaire bankkluis wordt bewaard. Mark Pendergrast, schrijver van het boek For God, Country and Coca-Cola vertelt dat zelfs de eerste eigenaar van the Coca-Cola Company, Asa Griggs Candler, zelf alle facturen openmaakte. Op deze manier kon niemand erachter komen welke ingrediënten werden ingekocht voor het übergeheime bestandsdeel.
Cocabladeren
Toch heeft een Amerikaans radiostation afgelopen week het recept voor 7X gevonden. In een krant uit 1979 vonden de radiomakers een foto van een handgeschreven recept dat verwees naar de bekendste merknaam aller tijden. Waarschijnlijk opgeschreven door een vakgenoot van Pemberton, waarna het notitieboek van apotheker tot apotheker is gegaan. Tot het in de handen van de huidige eigenaar belandde, die er toentertijd mee naar de krant is gegaan.
Volgens de receptenlijst bevat bestandsdeel 7X onder andere nootmuskaat, koriander, citroenolie en het vloeibare extract van cocabladeren. Maar er mag sinds 1903 toch geen cocaïne meer in cola zitten? Dat klopt. De cocabladeren die nu nog worden gebruikt zijn namelijk decocainized. In Amerika is slechts één fabriek waar dit proces is goedgekeurd door de voedsel en warenautoriteit. Coca-Cola is hiervan de enige afnemer.
Kerstman
In de studio hebben de radiomakers de ingrediënten volgens het net ontdekte receptuur gemixt en vergeleken met the real thing, maar de smaak kwam niet precies overeen. De aannemelijke reden hiervoor is dat ze onmogelijk aan decocainized cocabladeren konden komen. Het is dus waarschijnlijk dat, ondanks dat de super secret formula algemeen bekend zou zijn, geen enkel frisdrankbedrijf dit essentiële ingrediënt kan verkijgen. Geen enkele reden dus om het zo angstvallig geheim te willen houden. De mysterie rond ‘Merchandise 7X’ is just another Santa Claus story.
Ben je fervent drinker van het zure goedje en was je na de eerste alinea redelijk gechoqueerd? Wees niet bang: de meeste cola-myths zijn gebust.