In gold we trust

18-02-2011 13:00

Mogelijk is dit bericht vorige week aan uw aandacht ontsnapt: De Nederlandsche Bank (DNB) is naar de voorzieningenrechter gestapt omdat zij vindt dat het pensioenfonds voor de glasfabrieken SPVG een te groot aandeel van haar portefeuille in goud belegd heeft. Argumentatie van DNB: goud is een grondstof en te gevoelig voor koersschommelingen. Een pensioenfonds mag niet meer dan drie procent van haar middelen in grondstoffen beleggen. SPVG houdt 1400 kilo goud aan, dertien procent van de portefeuille ter waarde van 34,6 miljoen euro (per eind 2009). SPVG ziet goud als een ruilmiddel. De rechter koos de zijde van DNB waardoor SPVG binnen twee maanden het goud moet verkopen.

DNB houdt op dit moment nog meer dan 600 ton goud aan als monetaire reserve. De minister van Financiën is bevoegd goud van Nederlanders te vorderen. Te vorderen? Ja, u leest het goed: dit staat in de nog te bekrachtigen “Noodwet Financieel Verkeer”. In artikel 26 staat dat “de minister (van Financiën) bevoegd is voorschriften te geven ten aanzien van de financiële betrekkingen met het buitenland, alsmede ten aanzien van het vorderen van gouden munten, fijn goud, alliages van goud (onbewerkt of halffabrikaat) en buitenlandse activa van ingezetenen.” Goud is toch slechts een grondstof?

Geldpersen
Goud is gedurende millennia betaalmiddel geweest, juist vanwege de waardevastheid. Het zijn politici geweest – te beginnen bij president Nixon die begin jaren 70 de goudstandaard losliet om de geldpersen te kunnen aanzetten ter financiering van de Vietnam-oorlog – die de waarde van goud steeds verder gebagatelliseerd hebben teneinde hun ongebreidelde zucht naar macht te kunnen uitleven. Immers, door leuke dingen voor de mensen te financieren middels geldpersfinanciering en zo sluipend het geld te doen ontwaarden verkregen zij hun plaatsen op het pluche.

Goud past niet in die strategie want het is een eerlijke standaard. Die standaard moest worden ingeruild voor papiergeld dat alleen waarde heeft zolang het publiek het vertrouwt. Dit is een desastreuze ontwikkeling die tot het einde van het geldstelsel zal leiden zoals wij dat kennen. Het IMF en de Wereldbank opperden recent al voorzichtig om de dollar als wereldwijde reservevaluta te verlaten en over te stappen op de SDR (Special Drawing Rights, een kunstmatige valuta) of zelfs de gouden standaard te herintroduceren.

Volatiele grondstof
DNB, onze centrale bank die hoedster moet zijn van onze monetaire stabiliteit, is het dus oneens met de stelling van het pensioenfonds dat goud geld is, maar beweert daarentegen dat het slecht een zeer volatiele grondstof is. Deze confiscatie van goud lijkt de bananenrepubliek die Nederland aan het worden is waardig en past in een lange rij van dieptreurige ontwikkelingen op financieel-economisch gebied die onvermijdelijk leiden tot een geldontwaarding zonder weerga.