“Vintage is niet te verwarren met tweedehands” zegt eigenaar Hicham. Zijn behoefte om de betekenis van vintage recht te zetten is begrijpelijk. Tweedehands draagt nog steeds het label besmet en armetierig. Onterecht? In zekere zin is vintage wel tweedehands, maar het gaat dan niet om oude hobbezakken van de Zara of instappers van Scapino. Nee, echte vintage = designermateriaal: denk aan klassiekers van Dior, Chanel en Yves Saint Laurent. Qualité. Sussies is een familiebedrijf (en voor de opletters: er is ook een vestiging in Utrecht) dat het legaat van vintage wil beschermen. Reden genoeg om de winkel op de kaart te zetten.
Eerste indruk
De etalage bestaat uit een miniatuur houten schip, een vintage typemachine en twee designerstoelen. Wanneer je de winkel instapt word je gegroet door een kleurrijk vintage walhalla! Welcome to Lala-land. Grote kans dat je hier een uur later nog steeds aan het rondneuzen bent. Sussies heeft alles voor een redelijke prijs (25 a 30 euro): lieflijke jurkjes, bontjassen die alleen in Antwerpen verkocht worden, zonnebrillen, schoeisel, hutkoffers, wollige cardigans en het leukste: vintage meubels. Zo staat er in de winkel een heuse Eames stoel, die in zijn vorige leven ca. 1600 euro kostte. Dit maakt Sussies tot een geliefde plek voor allerlei soorten mensen, of het nu een deftige madame is of een hipster met een meubeltic.
24/7 op zoek naar nieuw spul
De eigenaar van Sussies vertelde dat hij regelmatig op reis gaat om spullen in te kopen voor de winkel. Een tripje naar Amerika of Frankrijk bijvoorbeeld. Daarna is het tijd voor het betere selectiewerk, wat blijft en wat gaat weg? De uitdaging is om steeds ‘nieuwe’ hoogwaardige spullen te leveren want “de vaste klanten hebben het meteen door als de collectie niet ververst wordt.” Ondertussen kruipt de vriendelijke eigenaar achter zijn computer terwijl hij de zaak nauwlettend in de gaten houdt. Speurend naar nieuw spul, op Marktplaats.
Oordeel: het menu van Sussies
-punt: Niet iedereen kan tegen die kleurenexplosie (Lala-land gone bad).Op kleur sorteren zorgt voor een meer evenwichtige indeling van het assortiment. Als je bijvoorbeeld de kleur geel haat, dan weet je ook waar je niet moet zoeken.
-punt: Er zijn veel laarzen maar minder pumps. Weinig kleine maatjes ook.
+punt: Alles is met liefde uitgezocht voor de klant, geen massaketen maar een familiebedrijfje dat toegewijd is aan haar job. Dit is te zien aan het materiaal: geen nare geurtjes, scheurtjes of vlekken. Ieder kledingstuk is schoon en gladgestreken.
+punt: De meubelstukken zijn een ‘breath of fresh air’.
+punt: De prijsjes zijn aardig, ook voor studenten die dreigen de maand niet redden. Voor echte designer stukken betaal je wel wat meer. Een Valentino kost je 90 euro en voor Jean Paul Gaultier tel je 65 euro neer. Niet verkeerd als je je bedenkt dat een Valentino normaliter tien keer dat bedrag kost. Een giller!
Leukste items: De jurkjes + kekke hebbedingetjes zoals de ‘Valentine’ typemachine.
Minder interessant: de pullovers. (zit in je blinde hoek, trekt niet de aandacht)
Conclusie / Le moment suprême: Doen! Top notch vintage verzamelaars weten er de leukste items uit te pikken. En als je na een uur zoeken toch teleurgesteld de winkel uitloopt (kleine kans), dan zijn er nog vele andere vintage winkels in de buurt te vinden.
Informatie
Webshop: www.sussiesvintage.nl (die minder leuk is dan de fysieke winkel)
Vestiging Antwerpen: Oude Koornmarkt 69 (bezoek vanaf maart ook het modemuseum, is niet ver van de winkel verwijderd)
Vestiging Utrecht: Voorstraat 48-50