Terwijl minister De Jager een hogere bijdrage aan het Club Med-fonds onder het Haagse tapijt schuift hebben de Ierse banken een nieuwe truc bedacht om aan geld te komen: zelf euro’s drukken. Inflatie is kennelijk een zorg voor later. Een weekje euronieuws samengevat. U dacht dat alleen centrale banken geld mogen drukken? Vier Ierse banken schreven in januari dit jaar voor 17 miljard euro aan obligaties uit, om die direct zelf op te kopen en te gebruiken als onderpand voor ECB-leningen. Papier zonder onderliggende zekerheid, maar de Ierse Centrale Bank keurt deze praktijken goed, als onderdeel van haar garantiesysteem. Deze constructie heet ‘micro-quantitative easing’, oftewel de geldpers laten draaien op kosten van de rest van Europa.
De Ierse bankensector is technisch failliet en grotendeels genationaliseerd. Zelfs aan het vereiste onderpand voor ECB-kredieten kan nauwelijks worden voldaan. Alan Dukes, chairman van de noodlijdende Anglo Irish Bank, verklaarde onlangs dat de Ierse banken zeker 50 miljard extra kapitaal nodig hebben. Vorige maand werd bekend dat de Ierse Centrale Bank voor 51 miljard (!) aan euro’s heeft bijgedrukt, niet gedekt door staatsobligaties of ECB-kredieten. Dat werd vervolgens aan de bankensector doorgesluisd. En de ECB had hier “geen probleem” mee.
Gebrek aan politieke steun
Minister van Financiën Jan Kees de Jager probeert ondertussen een extra Nederlandse bijdrage aan het Europese steunfonds te downplayen (4). De rijzende ster binnen het CDA gaat “onderzoeken” of het aantal verstrekte overheidsgaranties “een tandje minder” kan, zo zei hij in het NOS Journaal op 7 februari. Wat het Journaal helaas volledig heeft gemist is dat De Jager enkele uren eerder een heel ander verhaal hield op de radio bij BNR. Nederland zal mogelijk meer garanties moeten verstrekken aan het noodfonds als andere landen hun verplichtingen niet nakomen.
De Jager reageerde in het NOS Journaal op kritiek van economen als Arnoud Boot, Lans Bovenberg en Bas Jacobs dat de schatkist grote risico’s loopt. Nederland heeft in totaal voor meer dan 200 miljard euro garanties afgegeven, onder andere aan banken en landen als Griekenland en Ierland. Een van de weinige bankiers met een kritische kijk op het beleid van de ECB, Axel Weber, moest deze week het veld ruimen wegens gebrek aan politieke steun. Dus is de kans groot dat een Italiaan Jean-Claude Trichet zal opvolgen. De boot zinkt verder, maar het orkestje blijft doorspelen.
Hans Jager heeft verstand van geld, daarom is hij ook de baas van Blikopdebeurs.com.