Afgelopen weekend zorgde FC Twente tegen AZ voor wat gênante taferelen op de Nederlandse velden. Douglas die een slaande beweging maakte, daarvoor rood kreeg en volledig door het lint ging. Ternauwernood werd een knokpartij met de scheidsrechter voorkomen, een speler van de tegenpartij werd omver geduwd en twee man waren nauwelijks voldoende om de speler van het veld te halen. Trainer Preud’Homme gedroeg zich vervolgens tegen de vierde man als was hij een op hol geslagen gorilla. Tussen de bedrijven door werd de wedstrijd wegens kwetsende spreekkoren stilgelegd en na afloop bestormden de spelers de scheidsrechter. Achteraf gaat men daar in Enschede prima mee om.
Steigers
Want FC Twente heeft een naam hoog te houden als het gaat om fatsoen en maatschappelijke betrokkenheid. Zo neemt men deel aan een flink aantal sociale projecten. Als voetbalclub houdt men zich bezig met onder andere inburgering, participatie, opleiding, woonomgeving, opleiding en veiligheid. Ook ondersteunt men de burger met het vinden van een baan. Toernooien ten behoeven van de gehandicapte medemens vinden regelmatig plaats. Op het eerste gezicht zijn dit geen zaken voor een voetbalclub, maar Twente is meer dan een club.
Nadat de ploeg in 2003 bijna failliet ging lanceerde huidig voorzitter Joop Munsterman het plan ‘FC Twente in de steigers’. Dat werkte zo goed dat de ploeg uit de rode cijfers kwam en vorig seizoen kampioen van Nederland werd. Men gaf daarbij het goede voorbeeld voor clubs als Feyenoord en Ajax waar wanbeleid en opportunisme eerder regel dan uitzondering zijn. Inmiddels werkt men aan een nieuw plan: ‘More than a feeling‘. Dat moet de definitieve aansluiting met de Nederlandse top en Europese subtop garanderen. En dat gaan ze lukken in Enschede, want ze staan daar hun mannetje als het om beleid gaat.
Hobbels
Met de hobbels die men onderweg naar de definitieve top tegenkomt gaat men zoals het een fatsoenlijke club betaamt prima om. Zo kreeg Douglas voor zijn bovengenoemde wangedrag naast een stevig gesprek de nodige straffen aan zijn broek. Hij werd door de club voor vijf wedstrijden geschorst, kreeg de maximale boete en moet als taakstraf terminaal zieken die een wedstrijd van de club bezoeken verzorgen. Natuurlijk rekende men op een forse straf van de KNVB, maar het signaal is duidelijk en een voorbeeld voor de meeste clubs in Nederland.
Ook trainer Preud’homme mocht zich bij de directie melden. Die kreeg te horen dat hij het boegbeeld van de club is en dat taferelen als afgelopen zondag niet kunnen. Reken maar dat er stevige woorden zijn gevallen, want de oefenmeester meldt zich bij alle media om te verklaren dat het nooit meer zal gebeuren.
Het imago van het fatsoenlijke FC Twente was even geschaad. Maar dat is door de clubleiding prima opgelost. Hobbeltjes op weg naar de top hou je altijd. En dat Twente zich daar binnenkort definitief vestigt is zeker. Dankzij de slogan van de club: “voetbal, ambiance en solidariteit”.