ThePostOnline

Leve de koningin?

15-03-2011 11:00

De koninklijke familie was in 2009 in Apeldoorn het doelwit van een aanslag waarbij zeven mensen (inclusief de dader) uiteindelijk overleden zijn als direct gevolg daarvan. De wanhoopsdaad van Karst T. werd vorig jaar op 29 april herdacht met een monument. Burgemeester De Graaf van Apeldoorn merkte echter wel op dat de organisatie “haast absurde proporties” aannam om de veiligheid van de koninklijke familie te waarborgen. “Je zou haast overwegen publieke optredens van de koninklijke familie binnen te houden, dan heb je minder maatregelen te nemen,” voegde hij daar nog aan toe.

Elk jaar bezoekt de Koningin een paar plaatsen in Nederland, die haar dan mogen laten zien waarom hun plaats bijzonder is. Dit is voor mij persoonlijk vooralsnog altijd een ver-van-mijn-bedshow geweest, maar dit jaar doet ze onder andere de plaats aan waar het grootste deel van mijn familie woont: Weert. En het bezoek van de Koningin is een populair gespreksonderwerp onder de inwoners, niet vanwege het feit dat ze komt, maar vanwege de absurde maatregelen die genomen worden om de veiligheid van de koninklijke familie te garanderen.

Eindhoven de gekste!
Er staat op www.koninginnedag2011.nl nu al een verordening van vier pagina’s plus bijlage over maatregelen die rondom 30 april van kracht worden. Een kleine selectie: van 29 april 5 uur tot 30 april 16 uur mogen er geen auto’s of (brom)fietsers de stad in en er mogen geen voertuigen geparkeerd staan op de openbare weg of op plaatsen die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Binnen een bepaalde straal van het gebied waar de Koningin haar bezoek brengt worden de inwoners gescreend, en binnen diezelfde straal mogen geen losse objecten zoals terrasmeubilair of bloempotten geplaatst worden. Ook zijn bivakmutsen, helmen en sjaals verboden, en mag er op 30 april geen alcohol geschonken worden.

Wat is het gevolg van deze maatregelen? Het grootste gedeelte van de Weerter jeugd, namelijk het gedeelte dat op Koninginnedag graag feest viert en gefouilleerd worden niet op prijs stelt, gaat Koninginnedag vieren in Eindhoven of Roermond. Veel inwoners zijn ongelukkig met de maatregelen vanwege de overlast die het voor hen met zich meebrengt en velen hebben het er niet eens voor over. “Leuk dat ze komt, maar met al deze ellende heb ik er geen zin meer in.” Hoewel er ongetwijfeld veel volk langs de weg zal staan (niet eens per se Weerts volk), maakte burgemeester De Graaf vorig jaar een uitstekend punt. Om de veiligheid van de familie te garanderen, worden er zulke absurde maatregelen genomen dat “de grens aan wat redelijke eisen zijn in Nederland snel dichterbij komt.”

Janou Petit viert Koninginnedag dit jaar gewoon in haar eigen woonplaats, Utrecht, en wenst de inwoners van Weert en Thorn heel veel sterkte toe eind april.