Mr. Suit, I Love Your Money: Over het volk dat beter cake kan gaan eten

28-03-2011 21:00

Het heeft iets van de hautaine houding van Marie Antionette, het gefingeerde onbegrip van de ING top rondom de bonusbedeling. Wereldvreemd, vanuit de hoge torens van de macht reageerde zij verontwaardigd op de pamfletten die haar luxeleven, haar extra paleis en het voor haar gebouwde boerendorpje bespotten. Als absoluut vorst was dit toch haar goed recht? En als het volk geen brood had, dan kon het toch cake eten?* Verliefd en in een innige verstrengeling met de macht en de daaromheen gebouwde mythe dacht zij, en het gehele Franse koningshuis met haar, alles te kunnen maken. Droit divin, het goddelijke recht.

Een houding en een zin die we bijna blindelings kunnen doordrukken naar de top van de ING en het overige bankwezen. Vanuit hun kantoortjes ver van de sentimenten van de onder de economische crisis leidende bevolking, gaan zij door op de voet die volgens vele economen (die overigens in veel gevallen de crisis niet zagen aankomen) mede de basis heeft gelegd voor die zelfde economische crisis. Exorbitante zelfverrijking met bonussen voor korte termijn-denken. Een korte termijn-denken en wereldvreemdheid die worden onderschreven door de reactie die volgde op de innige liefdesomhelzingen van de bankiers met de eigen bonus. De pakken hadden niet begrepen hoe diep de sentimenten tegen de zelfverrijkingscultuur van het bankwezen in de Nederlandse samenleving geworteld waren. Dat hadden ze niet begrepen. Maar gezien de reacties storten ze dan nu toch de zelfbepaalde fooi voor goede werkzaamheden terug in de kas.

Bastille bestormen
Morrend als een absoluut vorst wiens Bastille net bestormd is, weliswaar. Na een goed jaar zich als brave kindjes te hebben gedragen, dachten de heren hun Godgegeven recht op een jaarlijkse verdubbeling van het salaris wel weer door te kunnen voeren, daarbij geheel voorbijgaand aan de staatssteun waarop de bank nog steeds drijft. Staatssteun van een staat die dankzij de – door slecht economisch beleid van voornamelijk die zelfde banken ontstane – crisis op onderwijs, zorg, cultuur en noem willekeurig welk ander onderdeel van onze samenleving fors aan het bezuinigen is. Behalve op het bankwezen, want daar is nooit eerder zoveel geld ingepompt. Een reddingsboei voor mensen met slecht beleid en korte termijnvisie en – zo blijkt nu – ook een zeer kort geheugen.

“Sorry, we hadden niet begrepen dat het zo gevoelig lag…”

Boetekleed
Met een boetekleed ter grote van een lendendoek schuld bekennen aan het grote publiek, maar met de arrogantie van de macht en de verblindende liefde voor het grote geld kijken die heren alvast vooruit naar de dag dat de aflossing aan de staat is voldaan. De dubbele bonus staat vast al klaar.

Allemaal fans van Daisy Chainsaw, ik weet het zeker.

*Deze opmerking wordt al ruim twee eeuwen onterecht aan Marie Antionette toegeschreven, maar geeft de sociaal ongevoelige houding van het Franse Koningshuis in het Ancien Regime wel perfect weer. Hiervoor mogen wij Jean-Jacques Rousseau – hij schreef de zin wel – uiteraard enorm danken.

Tjeerd van Erve is muziekrecensent voor (onder andere) Nu.nl en Gonzo (Circus). Hij is tevens geschiedenisdocent. Tjeerd beschrijft nieuws en actualiteit aan de hand van muziek. Voor alles is immers een soundtrack.