ThePostOnline

De PVV lijkt een nazipartij

20-04-2011 11:00

Je hoort het niet te zeggen. Sterker nog, in heel veel opzichten is de PVV absoluut geen nazipartij. Geen volksbeweging, geen toogdagen, geen plannen om mensen heel actief naar het Oosten te rijden met treinen, en ook wil de PVV de samenleving niet corporatistisch indelen. Het hoofddoekjesverbod is onzin, maar een relatief beschaafd land als Frankrijk heeft dat ook, dus dat is nog geen reden om moord en brand te noemen. En reppen over de totale oorlog, dat hoeft helemaal geen Godwin te zijn. Maar ze begeven zich wel op glad ijs. Want zij willen mensen ontmenselijken. Dat lijkt toch erg op wat de nazi’s in het Duitsland van de jaren ’30 deden: het wegnemen van menselijkheid.

Gek genoeg zijn het niet zozeer de moslims die de PVV ontmenselijkt. Het zijn asielzoekers. Asielzoekers in procedure, asielzoekers die terug moeten, illegale asielzoekers. Dat doen ze al een tijdje. Voornamelijk door het onthouden van medische steun aan asielzoekers. Ze willen nog best spoedeisende zorg toestaan, maar meer ook niet. Ze krijgen bovendien 9 euro zakgeld (werken mogen ze niet), dus daar kunnen ze best wel zelf het huisartsenbezoek mee betalen. Dat komt er dus op neer dat iemand die zwanger is, geen prenatale screenings krijgt. Dat iemand met rare pijn op de borst gewoon maar even moet wachten totdat hij echt een hartaanval krijgt. Of dat iemand met psychiatrische problemen pas geholpen wordt als hij echt doordraait. Want medische zorg aan asielzoekers geven, dat zou ze maar mens maken. Zieke asielzoekers, dat lijken bijna mensen die hulp nodig hebben. Dat wil de PVV niet, want de joods-christelijke cultuur zou voorschrijven dat je ze dan ook echt helpt. En dat moeten we niet willen met z’n allen, volgens de PVV dan.

Je kan hele verschillende gedachten hebben over asielbeleid. Heel streng, een greencard systeem, iedereen binnenlaten. Dat je mag je allemaal vinden, daar kun je het over hebben. Maar asielzoekers zijn en blijven op de eerste plaats mensen. De PVV onderschrijft die vooronderstelling niet meer. PVV-Kamerlid Joram van Klaveren ging gisteren  nog een stapje verder. Illegale asielzoekers dienen met een kap over het hoofd worden weggevoerd. Met een kap over het hoofd wegvoeren om ze rustig te houden. Dat kan wel politieke strategie zijn en niet zo bedoeld, het is nog steeds walgelijk en mensonterend.

Uitzetambtenaren hebben ook een klotebaan. Ze moeten schreeuwende, schoppende spugende asielzoekers terugbrengen naar een plek waar ze niet naartoe willen gaan. Maar ook met die wetenschap blijft de insteek van de PVV verderfelijk. Want mensen zorg onthouden of met een kap over het hoofd gaan vervoeren, dat is dehumanisering. Met zulke voorstellen kom je inderdaad dicht in de buurt van nazipraktijken. Of van communistische praktijken, martelen door het Amerikaanse leger cq onthoofden door een islamitische terreurgroep natuurlijk. Want ontmenselijken, dat is niet zozeer een nazi-iets, het is een kenmerk van mensenhatende regimes.

Huub Bellemakers wilde de ultieme nazi-vergelijking maken, maar bedacht toen dat dat altijd dom, onwetend, niet kloppend en contraproductief is.