ThePostOnline

Luisteren naar de samenleving met D66 Rotterdam

28-04-2011 13:14

De D in D66, waar staat ie nou eigenlijk voor? De Rotterdamse gemeenteraadsfractie van D66 lanceerde vorige week in ieder geval het volgende plan: De fractie van D66 wil dat een onafhankelijke ‘popgenie’ de Rotterdamse popcultuur gaat aanjagen. Als het aan D66 ligt, krijgt deze intendant de beschikbare popsubsidies onder zijn of haar beheer en verdeelt hij of zij deze zelf over de diverse aanbieders in de stad.” Het woord ‘popgenie’ moeten we opvatten als een gekscherend grapje.

Dat is nog eens een voorstel waarmee je jezelf populair maakt! Bij de popsector zelf bijvoorbeeld. Zo zegt ook initiatiefnemer en raadslid Jos Verveen: ’Als je goed luistert naar de signalen uit de popsector, is dit wat ze willen.’’ Wow, een sector dus die graag iemand uit eigen kring naar voren schuift om naar eigen inzicht subsidies te verdelen. Het moet niet gekker worden, straks is de tabaksindustrie nog voorstander van roken in de horeca! Luisteren naar de samenleving, hoe werkt dat nou precies in zo’n geval?

Luisteren naar de intendant!
D66 hecht er waarde aan dat het wel een ‘onafhankelijk’ popgenie, of intendant, gaat zijn. Klinkt als een goed plan! Afhankelijke intendanten moet je natuurlijk niet hebben. Dat zou net zo dom zijn als een pleidooi houden voor onverlicht despotisme. Kijk, voor verlicht despotisme valt altijd wel wat te zeggen, want ja, een verlicht despoot is tenminste verlicht, dus die doet tenminste nog wel eens goeie dingen, en een onverlicht despoot, nouja, die dus niet. Zoiets geldt ook voor intendanten. Verstandig dus van D66 om ook voor een ‘onafhankelijke’ in plaats van een ‘afhankelijke’ intendant te gaan.

Het is wat ze bij D66 noemen: gebruikmaken van de kennis en kracht van de sector zelf. Slimme zet natuurlijk! Want ja, waarom zou je als verantwoordelijk wethouder of als gemeenteraadslid overal zelf over nadenken? Verveen verheugt zich in ieder geval op minder denkwerk: ‘‘Ons coalitieakkoord zegt letterlijk dat we talent en ondernemerschap meer ruimte moeten geven in Rotterdam. Laten we dat dan ook gewoon doen en niet langer vanuit het stadhuis bedenken wat goed is voor de popsector.’’

Nadenken vanuit het stadhuis
Wat heeft het beheren van subsidies precies met ‘ondernemerschap’ te maken? En wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor de keuzes van een onafhankelijk popgenie? Er is natuurlijk wel een tijd geweest waarbij de rol van (lokale) politici gelegen was in nadenken vanuit het stadhuis, en ook beslissingen nemen vanuit het stadhuis. Sterker nog: het kan bijna niet anders dan dat men bij D66 zelf ook vast blijft houden aan een paar bijbehorende principes.

Tenminste, we mogen aannemen dat die ‘onafhankelijke intendant’ het verstrekken van subsidies zal moeten verantwoorden aan de gemeenteraad. Het is en blijft gemeenschapsgeld, nietwaar? We mogen ook aannemen dat dit zal geschieden op basis van vooraf vastgestelde criteria. Hoe bepaal je anders wat een goede verantwoording is? Tot slot is en blijft de hoeveelheid geld die wordt vrijgemaakt voor popsubsidies wel een politieke keuze, zo suggereert het plan van D66.

Uitbesteden van politieke verantwoordelijkheid
De politiek kan dus wel nadenken over de hoeveelheid subsidie die vrijgemaakt moet worden voor de popsector, maar niet over de aanwending daarvan. Dat is onmogelijk, of is toch op zijn minst een manier om politieke verantwoordelijkheid uit te besteden. Het kader waarbinnen deze ‘onafhankelijke’ intendant moet gaan werken, kan helemaal niet onafhankelijk zijn. Er zullen altijd politieke keuzes gemaakt moeten worden op het stadhuis, tenzij D66 deze ‘onafhankelijke intendant’ echt een eigen koninkrijk wil geven. Zo niet, dan is dit een oproep voor ambtenaren met een hip jasje. Wethouders-die-geen-wethouders-zijn. Maar dan met als voordeel ten opzichte van een ‘echte’ wethouder, ambtenaren en gemeenteraadsleden dat een ‘intendant’ tenminste wél kennis van de sector heeft, en met goeie plannen komt.

Veel vertrouwen in de (lokale) politiek spreekt er niet uit. De grote vraag wordt nu: hebben andere sectoren in Rotterdam ook goed opgelet? Want samenleving, het D66-spreekuur is geopend. U vraagt, wij draaien. Luisteren naar de samenleving wordt weer léuk!

Eric Stam is trainer, debatleider en D66-lid te Rotterdam.