Kunstige herenschoenen

29-04-2011 10:00

Niet iedere man draagt zijn schoen tot ie door en door versleten is. Heus niet, maar ik ken er wel een aantal die vol trots doorgaan met het dragen van hun Chuck Taylors totdat de tenen om het hoekje komen kijken en eigenwijs uit de canvasstof bungelen. Nonchalance is oke, maar mijn begrip ervoor stopt wanneer ik oog in oog sta met een etterende teen. Geen compassie voor een quasi-zwerver. Om die Bum-look te voorkomen en om te laten zien dat mannen ook de esthetiek van schoeisel waarderen, buigen een handjevol Nederlandse mannelijke ontwerpers al jarenlang hout, staal en leer. Voor mannen en door mannen. Wat overblijft is hun visie op wat de man hoort te dragen.


De architecten: United Nude
Jan Jansen, goeroe van het schoenontwerpen maakte in de jaren ’70 vooral futuristische schoenen voor vrouwen. Hij speelde met de zool; de ene keer van doorzichtig plexi-glas, de andere keer van bamboe of metaal. Dat was geoorloofd in die tijd. Zo experimenteerde Paco Rabanne ook met materiaal, wat uiteindelijk leidde tot het wereldberoemde metalen discojurkje. Ontwerpers waren toen nog echte uitvinders, nieuwsgierig naar de mogelijkheden van onconventionele stoffen. Het uitvinden van het wiel maar dan in de mode. De Nederlandse architect Rem D Koolhaas, directeur van United Nude en neef en naamgenoot van de wereldberoemde architect, vindt dat wiel opnieuw uit. Het futuristische element is in zijn ontwerpen duidelijk aanwezig: het materiaal, de constructie (strak) & de kleuren. Bij de vrouwencollectie heeft het resultaat van zijn experimenteerdrang wel wat weg van het oude werk van Jan Jansen, vooral de Ultra Möbius. De mannenschoenen (en daar gaat het hier om) zijn fluorescerend; een douche van Pantone-kleuren. De stof van de schoen is zo ontworpen dat deze zich als een sjaal om de voet wikkelt.

De bohemiens: Rehab
Rehab, een merk dat door Jaco Flach en Jeremy Westerhuis is opgericht, is een mix tussen cowboy en bohemien. De scherpe, licht naar boven gerichte neus van de schoen verraad de cowboy. Maar de mix van patronen en kleuren zou wel eens wat kunnen zijn voor een langharige hippie. Of een rocker. Of een gelikte vent met extravagante smaak. Wat die ideale man ook is, het mag duidelijk zijn dat Rehab flink wat zweet en tijd investeert in de productie.

De robuuste mannen: Grotesque en Alexander Fielden
Geert Slaats (ontwerper van Grotesque) en Alexander Fielden hebben iets met elkaar gemeen. Ze houden van eerlijk en ruw materiaal. Robuust en zonder poespas, alleen uiten deze merken het op een andere manier. Grotesque kiest vooral voor cosmetische aanpassingen om de schoen ‘stoer en onbewerkt’ te laten lijken: met kreukels en rimpels in het leer, een zwarte waas over de pastelkleurige gympen. Alexander Fielden daarentegen doet vrij weinig om zijn schoenen authentiek over te laten komen. De schoenen zijn smal, duister en hebben een filosofische invalshoek. Het concept van dit merk komt duidelijk over in deze video en op het blog.