Sport

Gemeente Eindhoven doet PSV 48 miljoen cadeau

25-05-2011 13:57

In het bedrijfsleven is het eenvoudig. Als een ondernemer zich als een idioot gedraagt en meer geld uitgeeft dan hij ontvangt gaat hij failliet. Zijn boedel wordt verkocht, het onroerend goed wordt geveild en de werknemers die al hun ziel en zaligheid in het bedrijf legden staan op straat. Dramatisch dus. In het voetbal gaat dat anders. Als een clubbestuurder zich als een idioot gedraagt en meer geld uitgeeft dan hij ontvang dan klopt hij gewoon bij de gemeente aan. Dan geldt ineens de maatschappelijke functie van de club. Want een regio kan natuurlijk niet zonder een voetbalclub.

Voorbeeld
De gemeente Eindhoven trekt een bedrag van achtenveertig miljoen euro uit om PSV te redden. Daarvoor koopt het de grond onder het stadion en het trainingscomplex van PSV. De club betaalt in ruil daarvoor een pachtsom van twee komma vier miljoen euro per jaar. De gemeente is zelf is jaarlijks een bedrag aan rente kwijt dat iets lager ligt dan dat bedrag. Men houdt er dus niets aan over, maar als de club alsnog kapot gaat heeft het de kavels in handen. Wethouder Helms meldde triomfantelijk dat het risico voor de gemeente Eindhoven nihil is. Wethouder Schreurs noemt de lening zelfs een voorbeeld voor de rest van Nederland. Die gaat te ver.

Als de lening een voorbeeld voor de rest van Nederland is dan hebben clubs kennelijk een vrijbrief om wanbeleid te voeren. Blijken de salarissen van de spelers te hoog, wordt een waanzinnige begroting die uitgaat van de Champions League niet gehaald en worden er voetballers aangetrokken die te sterk op de begroting drukken dan is daar altijd de gemeente nog. Een handig vangnet voor prutsers. Zo lijkt Wethouder Schreurs te denken.

Simpel
Terwijl het toch allemaal zo simpel is. Als een gemeente achtenveertig miljoen uitgeeft aan een club dan kan die gemeente dat geld niet ergens anders aan uitgeven. Dan komen er zaken in het gedrang en klaagt de burger. Want hoe zit het met dat nieuwe jongerencentrum? Of de renovatie van dat park? De slechte riolering in de buurt? En hoe zit het met de sponsoring van de lokale marathon? Terechte vragen.

Nogmaals. Het is simpel. Doet een club dom, geven de bestuurders te veel geld uit dan dient een gemeente nooit financieel bij de springen. Dan moet die club zelf op de blaren zitten en desnoods op een lager niveau verder. Nog afgezien van de concurrentievervalsing. Want de ene gemeente springt wel bij, terwijl de andere gemeente denkt van zak er maar in met je wanbeleid. Die laatste gemeenten hebben gelijk. Er is meer op de wereld dan voetbal. Maatschappelijke functie of niet. PSV haast zich te verklaren dat het lek nu boven is en het herstel een feit is. Hoewel in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst hebben ze wat dat betreft alle schijn tegen.