ThePostOnline

Femke Halsema ijdele celebrity politician

27-05-2011 09:00

Beste Hyves vrienden en vriendinnen, Vandaag neem ik afscheid van mijn vrienden op Hyves. Velen van jullie hebben mijn Hyvespagina bezocht en het was een genoegen om jullie discussies te volgen, krabbels en berichtjes te lezen en vriend te mogen zijn van zoveel Hyvers. Vaak heb ik verzuimd om op jullie reacties te reageren, maar met meer dan vijfentwintigduizend vrienden is dit ook een onmogelijke opgave geworden. Graag wil ik iedereen bedanken voor onze Hyves vriendschap en jullie van harte uitnodigen om Hyvesvriend te worden met Jolande Sap: http://jolandesap.hyves.nl/. Mensen die mij willen blijven volgen kunnen dat doen via twitter: http://twitter.com/femkehalsema. Hartelijks, Femke Halsema

Na het typen van deze woorden, verwijderde Femke Halsema enkele weken geleden haar Hyves-profiel. Al haar vrienden en vriendinnen moeten het voortaan met een vriendin minder doen. Maar gelukkig vertelt Femke wel hoe we contact kunnen houden: via Twitter. Daar is ze immers een groter succes dan op Hyves. Waar ze op Hyves in januari ruim 25.000 vrienden had, heeft ze op Twitter ruim 123.000 volgers.

Een anoniem leven?
Toen Halsema vertrok uit de Tweede Kamer, leek het erop dat ze een leven buiten de schijnwerpers zou kiezen. Pauw en Witteman kondigde het ‘laatste TV-interview’ aan en Halsema zei zich daar te verheugen op een gewone baan. Wat is daarvan terecht gekomen? Niet zoveel, als je op Twitter kijkt: Halsema twittert over emancipatie, het kabinet, Kamerdebatten en allerlei andere politieke thema’s. Al die meningen zijn alleen maar interessant vanwege haar voormalige politieke rol.

Als een politicus vroeger opstapte, werd deze meestal vergeten. Alleen in uitzonderlijke gevallen hoorde je jaren later nog wat van politici van weleer, zoals Hans Wiegel of Ruud Lubbers. Velen worden moe van dit fenomeen, want deze oude heren lopen alleen hun opvolgers voor de voeten. Het vermoeden ontstaat dan al snel dat ze slechts door ijdelheid worden gedreven, al is dat niet altijd terecht: soms zijn het ook journalisten die hen steeds weer benaderen voor interviews en kort commentaar.

De celebrity politician
Maar nu is dat helemaal anders. Nu hebben politici van weleer niet meer journalisten nodig om zich in het publieke debat te mengen, ze doen het simpelweg zelf. Halsema bespreekt de politieke actualiteit alsof ze nog in haar oude functie zit. Straks is ze wat men in de literatuur een celebrity politician noemt: een soort omgekeerde Arnold Schwarzenegger of Ronald Reagan: niet een beroemdheid die de politiek in gaat, maar een oud-politicus die alleen nog maar een beroemdheid is.

De fans van Halsema zullen hier geen bezwaar tegen hebben, maar er is wel iets tegen. Het is voor politici enorm moeilijk een grote naam te worden met een brede bekendheid. Dat geldt ook voor Jolande Sap. Het zal nog lang duren voordat Sap even bekend en gerespecteerd is als Halsema. Maar onder het motto ‘ze moet het allemaal zelf weten’ spreekt niemand Halsema aan op haar Hans Wiegel-achtige gedrag. Daar zit Jolande Sap mooi mee, want ze blijft de hele tijd in de schaduw van Femke staan. Want hoe spreek je je bekendere en populairdere voorganger hierop aan, zonder zelf ijdel over te komen?

Dus Femke: je Hyves-actie was zo gek nog niet. Ga de echte uitdaging aan van een leven buiten de schijnwerpers en geef je opvolgster de ruimte die ze verdient. Hef ook je Twitter-account op.

Chris Aalberts schreef samen met Maurits Kreijveld Veel gekwetter, weinig wol over de inzet van sociale media door overheden, politici en burgers (www.politiek20.nl)

CC foto: Jos van Zetten