Column: Op pumps hoor je te lopen

28-06-2011 14:27

‘Ik heb wel heel veel hakken. Die staan in de kast. Dat is toch ook mooi? Kan ik er naar kijken!’ Ik snap dat niet. Ik snap het gewoon echt niet. En toch zeggen zoveel vrouwen iets in deze trant. Waarom? Waaroooooom? Waarom doen mensen dit? Waarom zet je je schoenen in de kast?

Mijn liefde voor schoenen gaat ver. Mijn portemonnee helaas niet, dus meestal blijft het bij kwijlen op een paar Louboutins. Dat is goed voor de mens: dromen. Maar wat ik dan niet snap, zijn de vrouwen die de schoenen aanschaffen en ze vervolgens in de kast zetten. Om ernaar te kijken. Ik bedoel, schoenen worden immers gemaakt om op te lopen. Die van Lady GaGa inderdaad niet, maar die neem ik ook niet altijd even serieus. Schoenen zijn er in principe gewoon om op te lopen, dacht ik altijd. Maar dat is dus blijkbaar niet zo. Als zoveel vrouwen zeggen dat ze een stel prachtige hakken kopen om in de kast te zetten, dan zal daar dus wel een kern van waarheid in zitten. Immers, de mens is een kuddedier. De mens doet wat de menigte doet, of een variatie daarop. Dus ik ook.

Vandaar dat ik dus een paar hele hoge hakken heb aangeschaft. Prachtig, zijn ze. Ik kocht ze om ernaar te kijken. Een vitrinekast heb ik niet aangeschaft. Ik woon op slechts tien vierkante meter, dus dat wordt een beetje krap. Zoveel heb ik nou ook weer niet over voor een stel pumps. Dagen stonden ze daar. Op de kast. Om naar te kijken. De lange, slanke hak onder de elegante stof die over de pump heen zit. Ze stonden daar maar mooi te zijn. Gewoon een beetje mooi te zijn. Verder niets. Ik was de enige die ze zag. Bezoekers heb ik niet vaak op mijn tien vierkante meter. Na een paar dagen was ik het zat. Ik was er klaar mee. Goed ook. Ze stonden daar maar. Nutteloos te staan. Het was goed geweest. Ik trok ze aan. Iedereen moest van deze pumps kunnen genieten. Maar ik bovenal. Aan mijn voeten. Ik voelde me prachtig. Beeldschoon. Deze mooie schoenen zaten aan mijn voeten. Maakten me langer, nog langer, sierlijker, eleganter en zelfverzekerder. Door veel oefening kon ik er nog op lopen ook.

Sinds dien snap ik het niet meer. Waarom een stel prachtige pumps aanschaffen als je ze ook aan kunt trekken? Pumps in de vitrinekast. Pff. Als ik iets in een vitrine wil zien ga ik wel naar de juwelier. Schoenen horen aan je voeten. Niet in de kast.

Beeld