Hij is één van de grootste en belangrijkste ontwerpers van onze tijd. Jarenlang zwaaide hij de creatieve scepter over modehuis Dior, waarvoor hij de meest spectaculaire shows van de recente modegeschiedenis creëerde. John Galliano (50) is een levende legende, met een smetteloos imago. Dat wil zeggen, tot 1 maart van dit jaar. Op die dag werd hij door Dior namelijk op staande voet ontslagen. Hij had zich meerdere malen antisemitisch uitgelaten tegen Joodse bezoekers van de Franse bar La Perle. Afgelopen week, op de eerste dag van zijn proces in Parijs, gaf hij toe verslaafd te zijn aan drank, slaappillen en valium.
Tot een jaar geleden leek de carrière van John Galliano een sprookje. Hij werd geboren in Gibraltar en verhuisde op jonge leeftijd met zijn familie naar Londen. De modieuze cultuurshock tussen de kleurige mediterraanse kleding en het grijze Londen verwarde hem, maar toen hij op zijn zestiende de Londense artscene ontdekte wist hij dat hij thuis was. Hij ging studeren aan de prestigieuze modevakschool Central Saint Martins College of Art and Design en een ster was geboren
Zijn afstudeercollectie was iconisch en legendarisch en blijft een inspiratie voor de rest van zijn carrière. “I was just so into that collection. It completely overtook me. I still love it. I love the romance. There are a lot of things in that collection that still haunt me.” Door een gebrek aan financiële middelen lukt het hem toch niet om nieuwe collecties van de grond te krijgen. Hij vertrekt naar Parijs waar Anna Wintour – hoofdredactrice van de Amerikaanse Vogue – hem onder haar vleugels neemt.
Met effect, want in 1995 werd hij gevraagd als hoofdontwerper van Givenchy. Hier maakte hij zoveel indruk dat hij een jaar later al aan de slag kon als chief women’s wear designer bij Dior. De stijl van John Galliano is te herkennen aan de vele historische en theatrale referenties. Zijn shows zijn altijd vol van levendig kleurgebruik en schitterende stoffen. Hij laat zich niet beperken tot één bepaalde historische periode als inspiratie, maar gebruikt verschillende tijdperken graag door elkaar. Zijn inspiratiebronnen variëren van de Russische danser Rudolf Noerejev tot een Marokkaanse souk.
De recente smet op zijn carrière heeft hij volledig aan zichzelf te danken, maar het is nog maar de vraag of dit hem tegenhoudt om toch weer als ontwerper aan de slag te gaan. Hij mag dan niet meer kunnen rekenen op de steun van LVMH (eigenaar van zowel Dior als Galliano’s eigen modehuis), toch is het duidelijk dat niet iedereen het geloof in dit icoon is verloren. Zo heeft Kate Moss hem gevraagd om haar trouwjurk te ontwerpen. Het is allemaal nog wat vers, maar het is duidelijk dat de carrière van John Galliano nog niet voorbij is.