Organische-digitale Renault FRENDZY: ja of nee?

09-07-2011 11:00

In het kader van een voorpremière van de 64e Autosalon van Frankfurt onthulde Renault alvast een nieuwe concept car: de FRENDZY (in hoofdletters ja, in de toekomst is het altijd CAPSLOCKDAY en het klinkt bovendien zo lekker social media-achtig). Het organisch aandoende, volledig elektrische autootje is ontworpen door de Nederlander Laurens van den Acker en heeft zowel gezin als arbeid in het achterhoofd. Door zijn MPV-achtige vorm kun je er met het hele gezin in, terwijl het wagentje een ingebouwd Blackberry PlayBook heeft. Heel erg toekomstproof dus, zowel voor kinderwens als carrière.

Het obligate geneuzel over kinderen, combineren, drukke levens en Het Mobiele Individu slaan we verder over. Wat zit er in, dát willen we weten. In de zijschuifdeur zit een 37 inch scherm verwerkt (cool!). Aan de andere kant twee portieren zonder middenstijl die het laden en lossen van kids makkelijk moeten maken. Als de kinderen willen kunnen ze achterin een film kijken of spelen met de BlackBerry PlayBook met touchscreen die op de rugleuning van de bestuurderstoel schuift. Of ze maken een tekening op de lei die in de zijschuifdeur is ingebouwd.

De bestuurder past zelf zijn auto aan zijn behoeften aan. In de werkmodus zijn de zijspiegels verticaal geplaatst en is de binnenverlichting groen; in de gezinsmodus kantelen de zijspiegels tot ze horizontaal staan en verandert het binnenlicht in oranje. Aan de buitenkant komt de kleur terug in de koplampen en de achterlichten zodat je ziet waarvoor de auto op dat moment wordt gebruikt – een soort hip ‘niet storen’-bordje dus.

Futuristische werktafel
In de bestuurdersruimte is een soort futuristische werktafel gemaakt van vloeibaar metaal. Deze organische en gladde constructie komt tot leven door de groene lichtjes in het dashboard. Die geven aan dat de werkfunctie van de auto wordt benut en matchen weer met de kleuren aan de buitenkant van de auto. In de ‘gezinsmodus’ is de sfeer minder formeel: de groene lichten worden oranje. Gezelligheid troef – met een vleugje camp(ing) dankzij het gebruik van hout.

De auto is bijzonder praktisch. Zo past het linnen dak zich aan de vormen van grote spullen aan, kan de lading worden vastgezet op de vloer door middel van magneten en vergemakkelijken modulaire opbergsystemen het werkende leven. De achterbank uit één stuk is ingebouwd in de vloer, terwijl de passagiersstoel naar voren kan worden gekanteld om ruimte te creëren.

Met de ergonomische bestuurdersruimte en de BlackBerry PlayBook is de FRENDZY een, zo schrijft het persbericht, ‘volwaardig communicerend object’. De tablet van BlackBerry werd onlangs op de markt gebracht door RIM en is aangesloten op het dashboard, waardoor het mobiele kantoor compleet is. Zonder alles op te sommen: de moderne functies van een smartphone, in je auto ingebouwd. Dat klinkt handig. Als de tablet in het dashboard ligt, kun je bepaalde autofuncties met apps bedienen. Motorspecificaties worden overigens niet gegeven – maar da’s niet vreemd, want het is dus een concept car. In deze exacte vorm en uitvoering zal het ding dus niet in productie gaan.